Buna ziua.
Sunt angajat incepand cu 20 ianuarie 2012.
Pe data de 20 februarie am fost depistat cu pojar si deci am primit concediu medical de la medicul de familie pt 10 zile, respectiv 20-29.febr.2012.
De la locul de munca unde am vrut sa predau certificatul, mi s-a spus ca nu poate fi platit. Ce drepturi am? Poate fi platit? Era mai bine sa ma duc si sa imbolnavesc pe toata lumea din jur? Poate chiar eu am luat boala de la unul din colegi!
Va rog sa ma ajutati sa gasesc raspunsuri. Am 24 de ani si de aproximativ 1 an (de cand am terminat facultatea) caut de lucru. Acum am gasit, dar caut si adevaruri. Multumesc.
pentru a vi se putea plati indemnizatia de concediu medical trebuie ca societatea sa fi paltit asigurarea de sanatate aferenta CM cel putin o luna inainte de olictarea dvs. de a se acorda acesta. nu indepliniti aceasta conditie.
Daca pe certificatul medical aveti cod indemnizatie = 05, atunci vi se poate plati concediul medical.
OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate: ART. 9
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã, fãrã condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 10
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lunã, pentru situaţiile prevãzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).