avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariat incapacitate de munca - drepturi?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariat incapacitate de munca - drepturi?

Buna ziua,

As avea nevoie de cateva sfaturi/informatii pt. urmatoarea situatie:

- sotul meu a fot operat acum 3 saptamani, primind recomandarea chirurgului de a nu efectua efort fizic timp de 6 luni (recomandare mentionata si in Scrisoarea medicala/bilet de externare) - operatie apendicita
- activitatea lui profesionala implica 80% efort fizic (ridicari colete/lazi/butoaie intre 30-50 kg)
- concediul medical i-a expirat, astfel s-a intors la serviciu
- angajatorul i-a cerut sa isi dea demisia, deoarece nu mai este folositor firmei si nici nu are un alt post sa ii ofere (care sa nu implice efort fizic)

Intrebarile ar fi:

1 Sotul meu nu are nici un drept ca salariat, in aceasta situatie, chiar e nevoit sa demisioneze?
2 Angajatorul nu are nici un fel de obligatie in aceasta situatie sau nu are variante/solutii legale?
3 Angajatorul poate concedia salariatul aflat inca in incapacitate de munca (conform fisei postului), daca acesta refuza sa isi dea demisia?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: delmina , utilizator 19:28, 15 Martie 2012
angajatorul il poate concedia pentru ca nu mai corespunde profesional...nu-l poate obliga sa-si dea demisia.
av.antoanelageaman a scris:

angajatorul il poate concedia pentru ca nu mai corespunde profesional...nu-l poate obliga sa-si dea demisia.


Inteleg ca salariatul nu are absolut nici un drept in momentul in care se afla in incapacitate temporara de munca - este pur si simplu concediat.
Va multumesc pt. informatie.
As mai avea rugamintea sa-mi spuneti conform carui articol (si litera) din codul muncii, se va produce concedierea.
O persoana aflata in incapatitate temporara de munca inseamna ca este in concediu medical ... in acest sens, potrivit art.60 alin.1 lit.a C.mun., este interzisa concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii, cu exceptia oncedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


Demisia este un act unilateral de vointa si nu poate fi impusa de catre angajator , in caz contrar decizia de incetare a raportului de munca poate fi contestata in instanta.
Am inteles perfect faptul ca angajatorul NU poate obliga angajatul sa demisioneze.

Am gasit si eu art.60 (inclusiv lit.a) codul muncii si am inteles cand este "interzisa" concedierea.

Insa nu am inteles CONCRET urmatoarele aspecte, din punct de vedere legal:

1) Faptul ca, angajatul are recomandare scrisa (in Scrisoarea medicala, care este tot un act medical, desi nu e concediu medical) de scutire efort fizic TIMP de 6 luni (adica PERIOADA LIMITATA / TEMPORARA de timp) nu reprezinta "incapacitate TEMPORARA de munca"? Daca nu, atunci ce reprezinta, tinand cont de faptul ca e "inapt" profesional DOAR pe o perioada limitata/temporara de timp???

2) Cu ce articol (litera) il poate concedia pe motivul ca "nu mai corespunde profesional"?
De mentionat faptul ca: angajatul (sotul meu) detine postul de GESTIONAR, care presupune si alte atributii (aprox.20-30% din munca prestata) inafara efectuarii efortului fizic, cf. fisei postului semnate.

3) Angajatul nu are absolut nici un drept, iar angajatorul nu are absolut nici o obligatie fata de respectivul angajat?

Mi se pare aberant ca, din punct de vedere legal, angajatul sa fie concediat si sa isi piarda locul de munca din motive idependente de el, atat timp cat e vorba DOAR de o perioada de timp in care DOAR PARTIAL nu isi poate indeplini atributiile profesionale (am explicat mai sus - postul de gestionar).
1. Asa cum am mai spus incapacitatea temporara este constatat printr-un certificat medical ... ceea ce are persoana respectiva este o recomandare a medicului ... in baza acesteia , angajatorul are posibilitatea de a decide schimbarea locului de munca sau a functiei salariatului respectiv.

2. Necorespunderea profesionala este reglementata de art.61 lit.d C.mun.
In această situaţie, este obligatorie evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramură aplicabil, precum şi prin regulamentul intern.
De asemenea, in acest caz, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

3. Art. 64 C.mun.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Alte discuții în legătură

Recomandare medicala schimbare loc munca auguracraciun auguracraciun buna ziua,va rog daca ma puteti ajuta: - un angajat primeste de la medic o recomandare pentru schimbarea locului de munca - nu certificat medical - ... (vezi toată discuția)
Schimbarea locului de munca conform medicinii muncii I_V_D I_V_D Buna seara.Sunt angajat de aproape 3 ani intr-o companie multinationala pe un post care este incadrat la medicina muncii ca implicand un efort mediu.La ... (vezi toată discuția)
Preaviz Monica_tm Monica_tm Buna ziua. am intrebare si anume;este vorba de un accident de munca care nu s a declarat in anul 2013 in urma caruia am facut tulburare anxios depresiva care a ... (vezi toată discuția)