avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariat incapacitate de munca - drepturi?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariat incapacitate de munca - drepturi?

Buna ziua,

As avea nevoie de cateva sfaturi/informatii pt. urmatoarea situatie:

- sotul meu a fot operat acum 3 saptamani, primind recomandarea chirurgului de a nu efectua efort fizic timp de 6 luni (recomandare mentionata si in Scrisoarea medicala/bilet de externare) - operatie apendicita
- activitatea lui profesionala implica 80% efort fizic (ridicari colete/lazi/butoaie intre 30-50 kg)
- concediul medical i-a expirat, astfel s-a intors la serviciu
- angajatorul i-a cerut sa isi dea demisia, deoarece nu mai este folositor firmei si nici nu are un alt post sa ii ofere (care sa nu implice efort fizic)

Intrebarile ar fi:

1 Sotul meu nu are nici un drept ca salariat, in aceasta situatie, chiar e nevoit sa demisioneze?
2 Angajatorul nu are nici un fel de obligatie in aceasta situatie sau nu are variante/solutii legale?
3 Angajatorul poate concedia salariatul aflat inca in incapacitate de munca (conform fisei postului), daca acesta refuza sa isi dea demisia?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: delmina , utilizator 19:28, 15 Martie 2012
Va multumesc mult pentru informatiile date. Ne sunt de mare folos.

As mai avea o ultima intrebare: tinand cont de faptul ca sotul meu are salariul minim si C.medical primit se incadreaza la 75%, care va fi suma NETA pe care o va primi/luna?

Intreb acest lucru, deoarece i s-a platit extrem de putin (pe intreaga luna incadrata la 75% c.medical), iar noi nu avem cunostintele necesare pt. a face astfel de calcule.
Baza de calcul a indemnizatiei se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
freeelis a scris:

Baza de calcul a indemnizatiei se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.


Nu are 6 luni lucrate, doar 4. Adica: sotul lucreaza doar de 4 luni, inainte a avut o "pauza" (nu a avut loc de munca, fiind insa coasigurat) de 1 an.
Brutul ii este de 700 lei/luna (acesta i-a fost in cele 4 luni lucrate).
Formula de calcul care ar fi? Daca poate fi impartasita in termeni "pe intelesul tuturor" (nu cunoastem termenii contabili).

Multumiri anticipate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recomandare medicala schimbare loc munca auguracraciun auguracraciun buna ziua,va rog daca ma puteti ajuta: - un angajat primeste de la medic o recomandare pentru schimbarea locului de munca - nu certificat medical - ... (vezi toată discuția)
Schimbarea locului de munca conform medicinii muncii I_V_D I_V_D Buna seara.Sunt angajat de aproape 3 ani intr-o companie multinationala pe un post care este incadrat la medicina muncii ca implicand un efort mediu.La ... (vezi toată discuția)
Preaviz Monica_tm Monica_tm Buna ziua. am intrebare si anume;este vorba de un accident de munca care nu s a declarat in anul 2013 in urma caruia am facut tulburare anxios depresiva care a ... (vezi toată discuția)