avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... sistem supraveghere parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

sistem supraveghere parti comune

S-a achizitionat in numele asociatiei de proprietari și s-a montat un sistem de supraveghere de conducerea asociației In partile comune respectiv hol parter si lift
Aceasta s-a facut fara nicio hotarare a asociatiei de proprietari. Mai mult de cat atat consider ca achizitionarea unui sistem de supraveghere trebuia facut cu acordul exclusiv al tuturor proprietarilor, pentru ca nicio majoritate si nicio lege nu poate obliga intr-un stat de drept un cetatean sa devina proprietar a ceva ce nu doreste.
Consider ca este ilegala actiunea reprezentantilor asociatilor, un abuz prin faptul ca s-au folosit fondurile asociației, fara acordul proprietarilor, s-a montat pe domeniu privat (spatiu comun cote indivize) si se consuma energie electrica din partile comune ale asociatiei.
Am solicitat conf. art. 10 ecplicatii si documente. Am fost refuzat. Am sesizat comisia de cenzori, care mentioneaza ca totul este legal.
Doresc sa stiu cui sa ma adreseze cu privire la aceste abuzuri.
De asemenea cui trebuie sa ma adresez cu privire la un control financiar al asociatiei de proprietari?
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
rlau_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:53, 20 Octombrie 2012
Montarea unui sistem de monitorizare video este recomandata de politie din cauza foarte multor evenimente mai mult sau mai putin neplacute petrecute pe scarile si in holurile blocurilor.
Comitetul executiv poate decide, de principiu, diferite lucrari de intretinere, reparatii si modernizari pe proprietatea comuna deoarece este ales de proprietari tocmai pentru a conduce si administra asociatia si condominiul intre adunarile generale.
Atunci cand o lucrare se impune ca fiind necesara, comitetul executiv poate decide efectuarea acesteia fara consultarea proprietarilor.
Consumul de energie la un asemenea sistem este nesemnificativ in raport cu consumul curentului electric pentru ascensor, de exemplu.

Faptul ca ati fost refuzat pentru a a vedea documentele care va intereseaza nu este in ordine.

Pentru sesizari rezultate din nemultumirile dv. va puteti adresa primariei de care apartineti la biroul de relatii cu asociatiile de proprietari.

La asociatia mea politia ne-a recomandat in scris nu numai monitorizare video in holul de la intrare, asa cum avem acum, dar si extinderea acesteia la etaje, in dreptul usilor liftului, precum si montarea de sisteme de alarmare in punctele de interes pentru hoti: casa liftului si accesul pe terasa, intrarea in subsol, camera administratiei.

Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
elga50, moderator
Recomandarea nu este obligatie, iar montarea unui sistem de supraveghere nu este o forta majora prin care reprezentantii asociației sa se foloseasca de banii proprietarilor fara aprobarea lor. Nu se prabusea blocul daca se convoca adunarea generala. Presedintele si comitetul executiv au rolul de reprezentare si de a pune in aplicare deciziile adunarilor generale. Asociatia este CONDUSA de adunarea generala, deciziile se iau tot adunarea generala si nu invers.
Adunarea generala, comitetul executiv intr-o asociatie de proprietari nu au statut de Dumnezeu si nu pot fi mai presus de lege. In cazul elementelor de proprietate comuna indispensabile prevazute de lege adunarea generala poate lua decizii cu majoritate de voturi. Dar in cazul oricaror elemente inclusiv sistem de supraveghere (care nici macar nu este mentionat in legea asociatiilor), implementarea lor se poate face doar cu acordul tuturor proprietarilor, pentru ca nicio lege si nicio majoritate nu poate forta un cetatean sa devina proprietarul a ceva ce el nu doreste. Pe de alta parte partile comune cote indivize ale proprietarilor reprezinta domeniul privat al fiecarui proprietar, iar filmarile fara acordul proprietarilor pe domeniul lor privat incalca un drept constitutional, dreptul la viata privata.
Azi maine la recomandarea primariei se va achizitiona un autoturism pentru administrator ca sa fie in siguranta cu banii colectati, nu e asa???
E absurd.
Imi pare rau nu pot sa cred ca intr-un stat de drept, raspunsul primit poate fi cel corect.
Incep sa ma intreb daca in Romania a citit cineva Constituția României...
Iata ca ati citit dvs. Constitutia si, desi stiti foarte bine care va sunt drepturile si obligatiile ca cetatean-proprietar, ati venit aici pe forum sa intrebati daca este normal sau nu. Ne-ati demonstart ca nu este constitutional, ca este o incalcare a dreptului la viata privata si doar-doar s-ar indura cineva sa va de-a dreptate...
Desi noi nu avem montat un asemenea sistem de supreveghere - cu camere video, tare as vrea sa-l ”prind” pe nesimtitul care face intentionat mizerie, dupa ce femeia de serviciu face curat. Ce sa va mai spun de mizeria din lift pe care - poate acelasi individ o afiseaza pe oglinda? Ce sa facem, sa luam probe de ADN? Dar daca incalcam vre-o lege (ce naiba nu s-a aprobat in AG asemenea procedeu).
Observ deasemeni ca daca s-ar pune in discutie in AG a proprietarilor aceasta chestiune si 99,99 % dintre proprietari ar fi de acord cu amplasarea de camere video pe spatiul comun, dvs. ati vota sigur ”pentru-contra”, asa ca bietii oameni, parca vad ca se vor muta, rand pe rand din blocul dvs., numai sa aiba libertatea de asi monta sisteme video pe hol si in lift. Da, trebuie sa stii sa-ti alegi vecinii!
Cat priveste faza cu autoturismul, da sunt de acord, dar sa aiba si sofer, altfel sa nu se mai deranjeze degeaba cu propunerea in AG (noroc ca aici nu se pune problema de vot 100%).
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
Adam Grecu, utilizator
Eu sunt pentru instalarea de camere video la intrarea in bloc, pe holuri, in lift...
Asa sunt camere video in multe locuri din oras: la intrarea in institutii, in magazine, la trecerile de pietoni, in piete, in intersectii... Daca in toate aceste locuri suntem filmati fara sa fim intrebati daca vrem sau nu, de ce in asociatie nu se poate?
Eu nu stiu ca legea sa interzica asa ceva.
Daca legal ar fi interzis, cred ca ar trebui sanctionati mii de primari, patroni, directori de institutii si firme... Ar fi o adevarata revolutie. Nu ar mai fi nevoie de legea lustratiei, de mitinguri si altele de acest fel, pentru ca ar putea fi condamntati poate cateva sute de mii de oameni cu functii mari si foarte mari.
Hotul cand fura motiveaza ca e foame... asta inseamna ca e corect e bine ca motivatia lui e justitificata? Incalcarea unui drept este justificata de motivatie??? Cine ma poate forta sa devin proprietar a ceva ce eu nu doresc, este dreptul meu individual sa decid, iar daca acest lucru majoritatea nu il intelegeti, atunci ne indreptam spre anarhie... daca cineva v-ar da in cap pe strada pe motiv ca e somer sunt convis ca nu v-ar convine...
Nu ma intereseaza ce fac primarii in primariile lor, ce fac patronii in mallurile sau locurile de munca... ma intereseaza ce se intampla pe proprietatea mea, asta e subiectul, desigur daca puteti face aceasta distinctie.
Am postat pe acest site si nu pe un chat oarecare unde speram la un raspuns obiectiv, si nu motivati personale, moralizatoare, care nu au nicio legatura cu obiectivitatea. Nu am solicitat opinii cu privire la sistemul de supraveghere... Se pare ca totusi am gresit adresa

Alte discuții în legătură

Sistem de supraveghere video ContSters61266 ContSters61266 in ultima sedinta a adunarii generale, presedintele a adus pe ordinea de zi si propunerea de a fi montat un sistem de supraveghere video la intrarea in scara, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua o întrebare dorim sa montam 3 camere video la bloc ... Valentin94 Valentin94 Buna ziua O întrebare dorim sa montam 3 camere video la bloc la intrare2 și una în lift(acte de vandalism se petrec).Care este ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru instalare camera video scara blocului cospreda cospreda Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti in ce conditii se poate monta o camera video de supraveghere in scara blocului? La o asociatie de prorpietari e ... (vezi toată discuția)