avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... sistem de supraveghere video
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

sistem de supraveghere video

in ultima sedinta a adunarii generale, presedintele a adus pe ordinea de zi si propunerea de a fi montat un sistem de supraveghere video la intrarea in scara, sub pretextul ca i-a disparut din corespondenta de la cutia postala, "omitind" sa informeze pe cei prezenti ca din dispozitia lui au fost inlocuite vechile cutii postale sigure cu altele total nesigure, in care plicurile stau in pozitie verticale si sint vizibile cu ochiul liber, putind fi luate cu usurinta de oricine.
intrebarea ar fi ... cum pot impiedica aceasta actiune, dat fiind faptul ca ne este incalcat dreptul la viata intima si personala, exact ca in vremurile cind securitatea ne urmarea orice miscare ?
ma refer aici la acte normative si denumiri de incalcari ale dreptului care pot fi incalcate prin aceasta actiune
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:16, 16 Ianuarie 2009
Situatia este cam aiurea.
Adunarea generala trebuie sa voteze cu cvorumul prevazut de lege.
Daca insa hotararea luata de adunarea generala este ilegala chiar daca a fost adoptata cu cvorumul prevazut de lege, aveti dreptul de a sesiza instanta de judecata si a cere anularea acesteia pe motiv ca prin hotararea adoptata va este incalcat dreptul la viata intima si privata.

avocat Claudiu Lascoschi
decizia a fost luata dupa reconvocarea adunarii generale, deci ar fi statutara.
m-ar interesa totusi ce lege se refera la aceasta incalcare a vietii intime si private, si eventual alte incalcari ale dreptului perosanei care ar fi incalcate prin aceasta hotarire, in afara de constitutia romaniei
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2008
ContSters61266, utilizator
Camerele video intra in categoria sistemelor de supraveghere electronica si inlocuiesc serviciul de paza clasic prin portar pus la usa blocului. Acesta inregistreaza pe CD imaginea, practic se filmeaza o portiune de spatiu. Nimeni nu sta in spatele vreunui monitor sa vizualizeze aceste imagini non-stop. La caz de furt sau scandal etc. aceste CD-uri sunt citite si examinate imaginile redate. In al doilea rand ele se monteaza pe spatiul proprietatii comune si nu se intelege in ce fel jeneaza acest sistem mai mult decat ar fi fost un paznic la usa blocului un locatar si cu atat mai mult sa-i incalce dreptul la viata intima si personala, ca doar nu va monteaza camera in apartament. Sistemul video este modern, eficient si.....incoruptibil, pe deasupra si discret, daca luam in considerare faptul ca un paznic mai poate fi tras de limba, mai intra in relatii de amicitie cu locatarii, mai barfeste.....si la caz de nevoie da din umeri ca n-a auzit si n-a vazut nimic.
Daca adunarea generala a aprobat acest sistem de supraveghere inofensiv pentru incalcarea dreptului la intimitate .....ce sanse credeti ca aveti?
tocmai asta incercam si eu .... sa gasesc solutii de contracarare a acestei actiuni, dat fiind faptul ca pina acum presedintele a incalcat de nenumarate ori legislatia in vigoare:
-debransare de la radet fara aprobare de la acestia, sustinind ca nu are nevoie de asa ceva deoarece blocul este contorizat atit pe caldura cit si pe a.c.m
-impunerea in comitetul executiv a hotaririi ca sa fie scutiti de la intretinere doar persoanele care nu locuiesc la domiciliu o luna intreaga (sau mai multe luni), desi legea prevede clar ca pot fi scute persoanele care locuiesc mai putin de 15 zile la acel domiciliu
- vinzarea la suprapret a cartelelor de intefon
- impunerea (in comitetul executiv) a maririi penalitatilor pt plata intretinerii de la 0,1% la 0,2%, desi aceasta este atributia adunarii generale, dat fiind faptul ca pentru aceasta este necesara modificarea statutului asociatiei, care este atributia adunarii generale
-etc
Se incalca art 8 paragraful 1 din CEDO.
Dar va trebui sa motivati instantei de ce.
Daca nu argumentati bine instanta nu o sa va admita cererea.
Depinde si cum va motiva asociatia hotararea sa.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Supraveghere video pe scara blocului forumistul forumistul Recent, o firma de supraveghere a facut contract cu administratia blocului in care locuiesc si a instalat camere de supraveghere la intrarile scarilor blocului ... (vezi toată discuția)
Camere video bloc Waters Waters La blocul in care locuiesc s-a decis instalarea de camere video prin vot majoritar (dar nu unanim) al locatarilor participanti la ultima sedinta de bloc. M-am ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere video la bloc Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu Daca adunarea generala a asociatiei hotaraste co o majoritate de 75% montarea unui sistem de supraveghere si inregistrare video in lift , la intrare si la ... (vezi toată discuția)