avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camere video bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camere video bloc

La blocul in care locuiesc s-a decis instalarea de camere video prin vot majoritar (dar nu unanim) al locatarilor participanti la ultima sedinta de bloc. M-am documentat pe internet si am adresat o Instiintare Asociatiei de proprietari in care am invocat legi referitoare la prelucrarea si stocarea datelor cu caracter personal: Directiva 95/45/CE, Conventia nr108/198 a Consiliului Europei, Constitutia Romaniei, Decizia 52 din 31 mai 2012 luata de ANSPDCP, legea 677/2001.
In cazul in care Comitetul Executiv incepe colectarea de bani de la proprietari pentru aceasta actiune, ce ma sfatuiti sa fac? Sa incepem actionarea in instanta?
Vamultumesc
Pentru inceput,analizati oportunitatea apelarii la mediator
Daca totusi nu se ajunge la solutie amiabila,ramane varianta actiunii in instanta
Buna ziua!
Inteleg ca nu sunteti de acord cu instalarea sistemului de supraveghere video, corect?
Sesizati ANSPDCP pentru verificarea conditiilor de legalitate.
Cu privire la faptul ca votul nu a fost unanim, acest aspect nu este relevant, conform prevederilor Legii 230/2007:
"Art. 24
(1)Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2)Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3)La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4)Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari"

Cu stima,
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
MihaiPetru, utilizator
Decizia presedintelui Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
Art. 4
Supravegherea video poate fi efectuată, în principal, în următoarele scopuri:
a) prevenirea şi combaterea săvârşirii infracţiunilor;
b) supravegherea traficului rutier şi constatarea încălcării regulilor de circulaţie rutieră;
c) asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor, bunurilor şi valorilor, a imobilelor şi a
instalaţiilor de utilitate publică, precum şi a împrejmuirilor afectate acestora;

d) îndeplinirea unor măsuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate
publică;
e) realizarea unor interese legitime, cu condiţia să nu se prejudicieze drepturile şi libertăţile
fundamentale sau interesul persoanelor vizate.


Pe ce v-ati baza plangerea penala sau civila?

- sistemul de monitorizare este montat la vedere si cu avizare de stickere corespunzatoare; nu e ascuns si menit sa spioneze locatarii si vizitatorii lor; Cine n-ar dori sa i se vada fata este avizat si poate trece prin hol cu un tzol pe cap, daca doreste;

- nu este montat cu intentia de a hartui sau compomite proprietarii condominiului pe considerente de rasa, sex, nationalitate, inclinatii sexuale etc. Eventual hotii s-ar putea simti vizati si cei care distrug sau murdaresc cu intentie proprietatea comuna, dar pentru asta ar trebui ca lumea sa fie cu susul in jos si deocamdata n-am ajuns inca la faza asta in care justitia sa-i apere pe hoti impotriva oamenilor cumsecade.

- holul blocului nu este nici cabina de dus, nici cabina de proba, nici wc public pentru ca cineva sa se simta lezat in intimitatea proprie. Cel putin pana in prezent holul blocului este proprietate comuna prin care proprietarii trec imbracati mai mult sau mai putin sumar, atat cat intelege fiecare sa se expuna singur si nefortat de nimeni vederii publice.

- sistemul de monitorizare video se monteaza deobicei si legal prin firme autorizate in domeniu, astfel incat beneficiarul - vezi asociatia de proprietari si proprietarii - se afla sub acest beneficiu.

Deci:
- asociatia de proprietari este beneficiar, nu si operator de date, iar operatorul de date autorizat n-ar putea fi contestat in instanta decat daca isi incalca obligatiile.



Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
elga50, moderator
Deşi Legea nr. 230/2007 spune că hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale şi nu pot încălca dispoziţii legale în vigoare. Legile in vigoare spun ca nici o persoana nu poate fi filmata-inregistrata fara acordul personal, deci majoritatea nu-mi poate lua acest drept. Chiar Constitutia ne garanteaza dreptul la viata privata.
Cat despre faptul ca holul blocului nu e un loc in care suntem dezbracati ca sa ne deranjeze acest lucru, sunt si alte aspecte ale vietii nu doar cele legate de intimitatea fizica.
Exemplu: au acces la date despre mine (presedinte bloc, administrator) prin filmarile pe care le fac. Intr-o zi ma vad cu bagaje multe iesind din bloc. Deci pot deduce cu usurinta ca cel putin cateva zile voi lipsi de acasa. Voi sta linistita ca apartamentul e in siguranta?
De ce sa am incredere in acesti oameni, in fond sunt doar niste angajati ai blocului, de unde sa stiu eu care e moralitatea lor? Si exemplele ar putea continua.
De fapt chiar legea Asociatiei de Proprietari le limiteaza atributiile: “activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie” (art 35 aliniatul1)
Va inselati si interpretati gresit legea!
In toate prevederile legale este vorba de acordul persoanei vizate. Cu alte cuvinte, daca prin orice mijloc, inclusiv video, se urmareste o anumita persoana, aceasta trebuie mai intai avertizata ca va fi monitorizata video, daca procedurile legale nu prevad altceva.

Dv. ca persoana inocenta si neurmarita nu interesati pe nimeni, deci nu vi se vor atinge drepturile fundamentale.

Daca puneti la indoiala cinstea presedintelui, administratorului, poate si a vecinilor care va pot surprinde din intamplare plecand cu bagajele de-acasa, ar fi mai bine sa va luati masuri de precautie suplimentare (alarma, broaste sofisticate etc) sau sa va ganditi sa va mutati intr-un loc mai sigur.
Simpla prezenta a camerelor video nu va incalca intimitatea deoarece va pot asigura 100% ca nu e nimeni nebun sa stea in fata monitorului, daca nu e platit cu cel putin 2000 euro, sa va urmareasca.
Atata timp cat puteti fi vazuta ca plecati de-acasa cu bagajele chiar si in lipsa camerelor video, se cheama ca aia nu e intimitate, ci desfasurarea vietii private in spatiu public, comun.
Nu puteti invoca aceste motive, mai ales daca va ganditi sa ajungeti la tribunal cu asemenea argumente, cu atat mai mult cu cat sistemul de monitorizare video este recunoscut ca utilitate publica, daca nu se incalca flagrant atributiile operatorului de date, adica ale celui care are acces la imagini si arhiva (care nu e viabila mai mult de 3-4 luni, dupa care imaginile vechi sunt inlocuite cu altele mai recente).

V-am mai spus, functionarea in sine a camerelor, instalate legal de o firma autorizata nu face rau niciunui om cumsecade, dar va fereste comunitatea de hoti, talhari, vagabonzi si alte specii antisociale sau macar ii descurajeaza.

In blocul meu am avut 4 prilejuri (ultimul intamplat acum o saptamana) cand camerele video ne-au fost de folos exact in inregistrarea unor hoti.
Si va asigur ca astia vin la locuri urmarite din timp si au alte metode de a sti cu siguranta cand sunteti plecata de-acasa.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli mari cu montarea unui video de supraveghere în bloc. cum se contestă în instanță o hotărâre a adunării generale? sanda65 sanda65 La noi in bloc s-a montat un system de supraveghere video ( are 26 camere si costa peste 35000 lei ) . Aceasta instalatie este proprietatea asociatiei iar ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere video la bloc Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu Daca adunarea generala a asociatiei hotaraste co o majoritate de 75% montarea unui sistem de supraveghere si inregistrare video in lift , la intrare si la ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere parti comune rlau_ro rlau_ro S-a achizitionat in numele asociatiei de proprietari și s-a montat un sistem de supraveghere de conducerea asociației In partile comune respectiv hol ... (vezi toată discuția)