avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Obþinerea autorizaþiei de traducãtor pentru cea ...
Discuție deschisă în Traduceri

Obþinerea autorizaþiei de traducãtor pentru cea de-a doua limba strãinã în baza diplomei de bacalaureat

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie referitoare la autorizatia de traducator.

Acum cativa ani am absolvit liceul si pe diploma mea de bacalaureat se mentioneaza:

Filieră teoretică, în profilul Umanist, Specializarea: Limbi Străine.

In liceu am studiat Franceza si Engleza; dintre cele doua, franceza fiind principala(cel putin 4 ore de studiu/saptamana).

Pentru limba engleza am deja autorizatie de traducator eliberata de Ministerul Justitiei (obtinuta in Facultatea de Teologie-Litere(lb engleza)), insa as dori sa am autorizatie si pt limba franceza.

Ar fi posibil ca pe baza dilomei de BAC si a recomandarii unui profesor de franceza din liceu sa obtin aceasta autorizatie de l Ministerul Justitiei, sau va trebui sa sustin un test special?
In liceu nu s-au oferit atestate de limba straina.
Care ar fi procedura pentru obtinerea autorizatiei de traducator/interpret lb franceza?

Va multumesc pentru timpul acordat!


O zi frumoasa!

Gabriela

Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 17:53, 6 Martie 2012
Autorizatia pentru limba engleza obtinuta in facultate:-/ nu este prea clar dar nu conteaza ca nu are legatura cu subiectul la care faceti referire.
Parerea mea este ca ati putea asolicita autorizarea in baza diplomei de bacalaureat. Pentru a nu investi bani inutil in copii legalizate si taxe, inainte de a proceda la depunerea dosarului, puteti sa va informati la nr. de telefon al biroului de informatii M.J. 0372.041.046 si daca raspunsul este afirmativ, depuneti dosarul cu cererea de autorizare la Ministerul Justitiei care va fi solutionata in 30 de zile.
Documentele necesare pentru autorizare:
1. Cerere semnată şi datată de către solicitant
2. Unul dintre următoarele acte de studii:
2.3 copia legalizată a diplomei de bacalaureat ori echivalentă din care rezultă că a absolvit un liceu cu predare în limba străină sau în limba minorităţilor naţionale pentru care se solicită autorizarea.
În cazul în care din diploma de bacalaureat nu rezultă în mod expres că solicitantul a absolvit un liceu cu predare în limba străină sau în limba minorităţilor naţionale (limba maternă) se va depune o adeverinţă de la liceul absolvit, în original sau în copie legalizată, din care să rezulte limba de predare.
3. Certificat de cazier judiciar, în original (valabil 6 luni de la eliberare
4. Actul de identitate, fotocopie
5. Certificatul de naştere, fotocopie.
6. Certificatul de căsătorie, fotocopie
7. Adeverinţă medicală, în original, din care să rezulte în mod expres că solicitantul este apt din punct de vedere medical.
8. Chitanţă, în original, reprezentând taxa judiciară de timbru în valoare de 19 lei (RON) pentru fiecare limbă străină pentru care se solicită autorizarea ca interpret şi traducător
9. Timbru judiciar în valoare de 0,15 lei (RON) pentru fiecare limbă străină pentru care se solicită autorizarea ca interpret şi traducător.
Începând cu data de 13.01.2010 nu mai sunt necesare recomandarea pentru bună reputaţie profesională şi nici declaraţia pe propria răspundere privind capacitatea deplină de exerciţiu.

[ link extern ]
La linkul de mai sus veti gasi, alaturi de cererea pe care trebuie sa o completati si multe alte detalii referitoare la autorizarea traducatorilor.
Succes!
L.C.

P.S. aceasta diploma de bacalaureat nu este valabila pentru autorizare:
diploma de bacalaureat din care rezultă că solicitantul a absolvit un liceu bilingv sau intensiv o limbă străină sau a susţinut ca probă la examenul de bacalaureat limba străină pentru care solicită autorizarea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie traducator autorizat Carmen Viorica Pop Carmen Viorica Pop Buna ziua/seara tuturor, Am gasit foarte interesante discutiile de pe acest forum referitoare la autorizatia de traducator autorizat dar pe mine nu m-a ajutat ... (vezi toată discuția)
Cum pot obþine autorizaþia de traducãtor? mery52 mery52 Buna seara, va rog sa-mi spuneti ce autorizatii tb pt traducator, am SC - SRL si vreu sa fac activitate de traducator. Va multumesc pt ajutor (vezi toată discuția)
Absolvent litere / engleza-franceza. pot obþine autorizaþia de traducãtor de la m.j. fãrã a susþine examenul organizat de cppc? silvia99 silvia99 Un absolvenit de Litere - engleza-franceza - ciclu de 3 ani, poate primi autorizatie de traducator de la Minister, fara a da examen (pe ambele specializari), ... (vezi toată discuția)