avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Autorizatie traducator autorizat
Discuție deschisă în Traduceri

Autorizatie traducator autorizat

Buna ziua/seara tuturor,
Am gasit foarte interesante discutiile de pe acest forum referitoare la autorizatia de traducator autorizat dar pe mine nu m-a ajutat nici un subiect.
Eu am o fiica studenta in prezent in UK la o facultate de drept. Ar dori sa stie daca poate obtine autorizatie de traducator autorizat din Romania de la Ministerul justitiei, deoarece acolo chiar ar putea sa faca traducerisau sa fie translator in instanta, dar i se cere un astfel de document emis de o autoritate similara competenta din Romania.
Eu m-am gandit ca fiind o chestie de reciprocitate in ceea ce priveste angajarea strainilor in Romania ca traducatori (daca au un astfel de document emis de o autoritate din tara lor) la fel ar putea obtine si fiica mea o autorizatie de traducator autorizat din Romnia, dar atunci cum ar putea sa o foloseasca in UK. Mentionez ca a terminat in Romania un liceu bilingv engleza-portugheza, are diploma de bacalaureat care atesta acest lucru, are atestat de limba portugheza, iar pt. limba engleza mai are un certificat Cambridge - advanced english examination.
Va rog sa ma ajutati daca puteti ca cei de la Min. Justitiei nu mi-au raspuns la acest subiect nici in prezent desi am depus o petitie in 16.12.2009.
Cel mai recent răspuns: Aurelian Baciu , Traducator autorizat 07:19, 17 Noiembrie 2010
E simplu.
Pentru a lucra in instantele din Anglia, are nevoie de autorizatie pentru a lucra in instantele din Romania.

Trebuie sa urmeze urmatorii pasi.
1. Sa obtina atestat de traducator - examenul se da in cladirea unde era cinema Volga (atestatul de competente ligvistice eliberat de licee sau facultati nu are nici o valoare)
2. Sa obtina autorizatia de traducator autorizat la Ministerul Justitiei.

Cu aceste acte, traduse in engleza, va putea sa se inscrie ca functionar in instantele engleze.

Este irelevant ce studii are, ce liceu a terminat, ce cunostinte personale are sau diplome, Cambridge sau alte cursuri private. Nu au valoare pentru aceasta profesie. Singura exceptie de la obtinerea atestatului de traducator autorizat este daca a terminat Filologia cu specializare in limba respectiva. Atunci are nevoie doar de autorizarea Min Just. Dar nu e cazul.
............

Dar, dar ... eu stiu romani care in Anglia traduc acte la Politie fara nici o formalitate.
Alberto Kurtyan
As dori sa adaug cateva detalii la ceea ce a spus Alberto Kurtyan:
Ministerul Justitiei nu v-a raspuns pentru ca nu este de competenta lor.
Certificatul de traducator este eliberat de Ministerului Culturii si Cultelor in urma organizarii examenelor pentru acordarea certificatului de traducator in si din limbi straine si si numai dupa obtinerea acestuia va puteti adresa Ministerului de Justitie.

Detalii despre modalitatea inscrierii, taxe si calendarul examenelor le puteti gasi la urmatorul link: www.examentraducator.ro.
Dosarul de inscriere se poate depune personal sau prin posta pentru oricare sesiune de examene la sediul din Bucuresti, Piata Valter Maracineanu, nr. 1-3, intrarea 2, et. 4,cam 329, sector 1, 010155, Bucuresti .
Dupa obtinerea acestui certificat, daca se doreste obtinerea autorizatiei de la Ministerul de Justitie, se va depune un dosar la sediul acestuia care sa cuprinda diverse documente.
Detalii suplimentare la: [ link extern ]

Succes!:luck:
Laura Ciobeica
Carmen Viorica Pop a scris:

Mentionez ca a terminat in Romania un liceu bilingv engleza-portugheza, are diploma de bacalaureat care atesta acest lucru,


Conform site-ului Ministerului Justitiei, pentru obtinerea autorizatiei sunt necesare urmatoarele documente:
I.a.- copia legalizată a diplomei de licenţă sau echivalentă din care să rezulte specializarea în limba sau limbile străine pentru care solicită autorizarea ;
sau
I.b.- copia legalizată a diplomei de licenţă care atestă că a absolvit un institut de învăţământ superior în limba străină pentru care solicită autorizarea;
sau
I.c.- copia legalizată a diplomei de bacalaureat ori echivalentă din care rezultă că a absolvit un liceu cu predare în limba străină sau în limba minorităţilor naţionale pentru care solicită autorizarea;
sau
I.d.- copia legalizată a atestatului de traducător eliberat de Ministerul Culturii şi Cultelor în specialitatea ştiinţe juridice, din limba română în limba străină pentru care solicită autorizarea şi din limba străină în limba română;

Teoretic, conform acestui articol, fiica dvs poate depune dosarul in vederea obtinerii autorizatiei de traducator de la Ministerul Justitiei.
Eu nu am auzit de licee cu predare in limba engleza si portugheza in Romania.
Maghiara, germana, da, exista pentru ca avem cetateni care au ca limba materna aceste limbi.
Mai este scoala americana ... niste scoli in franceza pentru diplomati.
Altceva, nu stiu.

Profesorii nostri nu stiu nici limba romana, mi se pare amuzant sa predea in limba engleza sau portugheza, toti profesorii din tot liceul la toate materiile.

Exista asa ceva? Poate ma insel. Sau este doar abureala bilingv inseamna ca are cursuri intr-o limba straina.

In acest fel, toate scolile din Romania sunt bilingve sau trilingve.

Ce este aia bilingva? Ce gaselnita mai e si asta?

Alberto Kurtyan
:offtopic:

Stimate domn,

Problema expusa de doamna Pop este cu totul alta.
Aprecierile dumneavoastra referitoare la invatamantul romanesc nu sunt relevante si cu siguranta ca nu isi au locul aici...

Alte discuții în legătură

Cum pot obþine autorizaþia de traducãtor? mery52 mery52 Buna seara, va rog sa-mi spuneti ce autorizatii tb pt traducator, am SC - SRL si vreu sa fac activitate de traducator. Va multumesc pt ajutor (vezi toată discuția)
Traducator pfa - pregatirea profesionala Roxie Roxie Buna seara, Intentionez sa imi scot autorizatie PFA (de la Registrul Comertului) pentru a putea lucra ca traducator. Am absolvit facultatea de limbi straine ... (vezi toată discuția)
Obþinerea autorizaþiei de traducãtor pentru cea de-a doua limba strãinã în baza diplomei de bacalaureat MeGabyS MeGabyS Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie referitoare la autorizatia de traducator. Acum cativa ani am absolvit liceul si pe diploma mea de ... (vezi toată discuția)