Va rog pe aceasta cale sa ma sfatuiti, daca se poate in urmatoarea problema:
-intre mine si sotia mea exista deja o stare puternic tensionata de mai multa vreme;
-socrul meu a provocat un accident auto, soldat cu decesul sau si al altei persoane si cu vatamarea corporala grava a copilului nostru minor, care a fost pe punctul de a-si pierde viata;
-a fost deschis un dosar de urmarire penala, aflat inca in faza de cercetari a Politiei Rutiere;
-sotia mea si familia ei nu au vrut niciodata sa recunoasca ca socrul a provocat accidentul;-
-vazand ca sotia mea tot spune ca ea nu mai stie daca vrea sa mai fie casatorita sau nu si ea si familia ei nici nu vor sa discutam deschis problema accidentului, m-am constituit parte civila in cadrul dosarului penal, pentru a primi niste raspunsuri oficiale si a obtine niste despagubiri pe care sa le folosesc in interesul copilului;
-sotia mea a introdus cerere de divort prin care solicita sa i se incredinteze in mod exclusiv autoritatea parinteasca;
-am inteles ca autoritatea parinteasca se intinde si asupra bunurilor copilului si presupune si dreptul de a-l reprezenta din punct de vedere legal;
In ipoteza in care ei i se incredinteaza exercitarea autoritatii parintesti in exclusivitate si ma astept apoi ca ea sa-mi blocheze cererea de despagubire formulata pentru vatamarea corporala a copilului, as putea intreprinde ceva in prealabil pentru ca acest lucru sa nu se poata intampla?
Conform prevederilor din Noul Cod Civil autoritatea parinteasca se exercita in comun, de catre ambii parinti.
Doar daca sotia probeaza in instanta ca dvs. nu va intereseaza copilul, ba chiar actionati impotriva intereselor lui, i se poate incuviinta sa exercite singura autoritatea parinteasca.
Daca demonstrati in instanta ca acuzatiile sotiei sunt nefondate, iar interesul superior al minorului este acela ca autoritatea parinteasca sa se exercite in comun, nu aveti de ce sa va faceti griji.
Sfatul meu ar fi sa va aparati prin avocat si sa obtineti dreptul la vizita.
Daca vreti mai mult de atata va costa mult avocatul si probabil ca tot drept de vizita veti primi...
Am inteles ca desi a intrat in vigoare noul cod civil, va mai trece ceva timp pana cand si in practica se va aplica ca si regula, custodia comuna.
Dupa obtinerea rezolutiei procurorului pentru dosarul penal, as vrea sa ma indrept in primul rand impotriva asiguratorului si daca nu am succes, de-abia apoi impotriva mostenitorilor socrului...
M-ar fi interesat daca as fi putut implica Autoritatea Tutelara in povestea asta, intr-o maniera in care sotia sa -si declare pozitia fara echivoc.
Nu mi se pare normal ca sotia mea sa-si lase fratii sa se indestuleze din mostenire si copilul sa ramana in paguba, cu urmari de ordin fizic si psihic, datorate accidentului....
As vrea sa folosesc paragrafele urmatoare din Legea 272, dar nu imi e prea clar cum ar trebui sa actionez:
ART. 31
(2) Exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor pãrinteşti trebuie sa aibã în vedere interesul superior al copilului şi sa asigure bunãstarea materialã şi spiritualã a copilului, în special prin îngrijirea acestuia, prin menţinerea relaţiilor personale cu el, prin asigurarea creşterii, educãrii şi întreţinerii sale, precum şi prin reprezentarea sa legalã şi administrarea patrimoniului sau.
(3) În cazul existenţei unor neintelegeri între pãrinţi cu privire la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor pãrinteşti, instanta judecãtoreascã, dupã ascultarea ambilor pãrinţi, hotãrãşte potrivit interesului superior al copilului.
As dori sa formulez mai clar:
-citez intr-un proces civil societatea de asigurare a socrului;
-sotia mea afla intr-un fel sau altul de acest proces si asteapta incredintarea exclusiva a autoritatii parintesti in procesul de divort;
-ambele procese isi urmeaza cursul;
-pana la pronuntarea din procesul de divort ar trebui sa pot folosi art. 31 (3) al legii 272:
(3) În cazul existenţei unor neintelegeri între pãrinţi cu privire la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor pãrinteşti, instanta judecãtoreascã, dupã ascultarea ambilor pãrinţi, hotãrãşte potrivit interesului superior al copilului.
, dar nu stiu cum as putea initia aceasta actiune.
As dori ca instanta judecatoreasca sa-i "taie" sotiei posibilitatea de a renunta la procesul civil in contradictoriu cu societatea de asigurare, chiar si daca ar primi la un moment dat in exclusivitate dreptul de a-si exercita autoritatea parinteasca.
Puteti sa ma ajutati, va rog, in aceasta privinta, cu o sugestie?
Custodie unica
bianca2018
Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)