avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somajul tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somajul tehnic

Este legala trimiterea unor angajati cu C.M. pe perioada nelimitata in somaj tehnic pt.1,2 sau 3 zile /luna ,in fapt ei fiind prezenti(si desfasurand activitate normala)la serviciu? Pe baza carei legi?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 6 Martie 2012
Notiunea exacta este "intreruperea sau reducerea temporara a activitatii" conform art. 52(1) litera "c" din Codul Muncii, iar in coroborare cu art. 53 salariatii nu lucreaza ci sunt la dispozitia angajatorului, pentru o eventuala reluare a activitatii si in plus au dreptul la plata a 75% din salariul de baza.
"Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii: ... c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare; ..."
"Art. 53. - (1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii. "

Cu toate acestea situatia prezentata de dvs. , in conditiile in care salariatii desfasoara activitate normala, nu este de aceasta speta.

@ teodoradi

Legala este trimiterea in somaj tehnic . insa perioada nu poate fi nedeterminata intrucat asa cum se prevede in Codul Muncii este vorba despre o întrerupere sau reducere temporara a activităţii.

Prezenta la serviciu a salariatilor pe durata somajului tehnic constituie o incalcare a legislatiei munci si care incumba posibilitatea sanctionarii angajatorului ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic la intoarcerea din cic. este posibil? maader maader Buna ziua, pe data de 10.06 ma intorc la munca dupa doi ani de concediu de crestere copil. Firma ma ameninta ca daca nu accept sa plec ma baga in somaj tehnic ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2014 florip florip Daca societatea are dificultati economice poate societatea sa trimita angajatii in concediu fara plata? Se mai poate beneficia de facilitatile somajului ... (vezi toată discuția)