avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi patrimoniale ale sotilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi patrimoniale ale sotilor

Buna ziua stimati forumisti!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
Este situatia unei rude de ale mele pentru care nu gasesc singura solutii:
Doamna, in momnetul in care s-a casatorit in 1991 a primit de la parintii ei bani cu care a achizitionat un apartament, dar parintii doamnei, fiind oameni de bun simt de la tara, au considerat ca toti oamenii sunt de bun simt si pentru binele si fericirea fiicei lor nu au considerat necesar sa faca acte si au lasat ca apartamentul cumparat sa fie intabulat pe numele fetei lor si a ginerelui (doar erau sot si sotie). Viata acestui cuplu nu era roz, dar au reusit sa isi faca si o afacere, care merge foarte bine si impreuna au construit si o casa, terminata anul trecut. Constructia a fost cu peripeti intrucat, domnul are mania jocurilor de noroc si ca sa protejeze cat de cat banii, de cand au afacerea, dividentele le imparteau in 2 (el ii juca la jocuri, iar din banii ai au consturit casa). Acum au copii mari, deja casnicia aceasta a devenit o rutina si sunt slabe sanse sa divorteze ( au fost cateva tentative dar pe cosiderentul ca au nevoie de tata cei 2 copii,multe promisiuni, iertari si tratamente pt rezolvarea problemei alcool-jocuri, s-a reununtat la divort) Acum intrebarea este: are doamna posibilitatea sa-si protejeze cumva munca de o viata? El o ameninta ca o scoate afara din casa daca divorteaza si ca o sa-si piarda si apartamentul.
In conditiile noului Cod civil poate sa se protejeze cumva fara sa divorteze?
Imi cer scuze pentur lunga introducere si astept sfaturi. Va multuemsc!
Cel mai recent răspuns: smf9 , utilizator 08:45, 7 Martie 2012
Ar putea cu ajutorul instantei, daca sotul nu e de acord si chiar daca nu vor divorta.
Art. 370. -
(1) Dacă regimul matrimonial al soților este cel al comunității legale sau convenționale, instanța, la cererea unuia dintre soți, poate pronunța separația de bunuri, atunci când celălalt soț încheie acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei.
(2) Totodată, instanța va face aplicarea dispozițiilor art. 357

Art. 357. -
(1) În cadrul lichidării comunității, fiecare dintre soți preia bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune și la regularizarea datoriilor.

(2) În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soț, pe baza contribuției sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât și la îndeplinirea obligațiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soții au avut o contribuție egală

Art. 371. -
(1) Separația de bunuri pronunțată de către instanță face ca regimul matrimonial anterior să înceteze, iar soților li se aplică regimul matrimonial prevăzut la art. 360-365 ( le gasiti in link)
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
.



Ramane sa dovedeasca ca banii pt achizitionarea ap, au fost dati de parinti.
Multumesc de raspuns. Inainte de Noul cod civil au fost 2 tentative de divort. Prima, ajunsa in instanta s-a suspendat in urma promisiunilor lui de tratament. A doua oara (am scris ca au o afacere si fiind un oras mic il cunoaste lumea), dupa ce am pus-o pe doamna in legtura cu o avocata renumita din oras, doamna avocat a renuntat...cu explicatia ca e postul Pastelui si e pacat ...si i-a recomandat alt avocat, barbat, bataios...Cat priveste probele - si-a angajat un detectiv care sa adune dovezi ca joca si pierde zeci de milioane la jocuri, dar detectivul i-a spus domnului ca doamna l-a angajat sa-l urmareasca.:( ,apoi, cadn a avut curajul sa isi ia un certificat de la IML , el l-a gasit si l-a distrus.
Recent, dupa moartea tatalui doamnei, a solicitat ( la sfatul altui avocat) sa faca acte la notar, cu mama doamnei, din care sa rezulte banii dati de parinti pentru apartament, iar notarul a spus ca nu poate face niciun fel de act atata vreme cat nu se dau banii in fata lui si nu s-a facut cumpararea apartamentului in fata acestuia.
A incercat sa faca o separare de patrimoni in fapt...macar de la un anumit moment, de aceea si-au impartit dividentele, dar functionarii de la banca (pe considerentul ca este sotul doamnei-chiar daca nu avea imputernicire ) i-au dat domnului informatii cu privire la numarul de cont si sumele depuse.
Asa ca inca nu s-au gasit solutii, iar cat priveste o actiune in instanta pe separare de patrimonii, a apelat la avocati care i-a spus ca e prea complicat fara divort si nu au vrut sa incerce.#-o
chiar nu sunt solutii?!
Solutia ar fi sa apeleze la un avocat din alt oras care nu se teme de dl. sot si caruia o actiune de separare a patrimoniilor nu i pare asa dificila:)
Sa gaseasca alt avocat care n-are treaba cu postul Pastelui si sa ceara partajul bunurilor in instanta. Si pana in noul cod civil se putea face daca existatu motive temeinice, acum e mai usor sau cel putin, asa pare.

In privinta banilor dati de parinti pt cumpararea ap, nu aveau ce sa faca acum la notar sau nu-mi dau eu seama de ce au ajuns la notar.
Trebuie probat ca atunci, candva.. parintii au dat banii pt ap. Probe.. incrisuri (macar un extras de cont.. ceva acte din care sa reiasa ca parintii au avut banii aia inainte de casatoria lor.. orice hartie care vi se pare importanta pt cauza ), martori ( vecini ai parintilor, prieteni.. oricine stie povestea in afara de mama), interogatoriul sotului.

Nu v-am intrebat, a discutat cu sotul de toate astea ? adica sa-i zica omului ca nu dau divort , isi impart doar averea.. practic trec la alt regim matrimonial.. poate omul e de acord.. si nu va trebuie nici probe, detectivi.. etc
Si eu m-am gandit ca ar fi o solutie cu un avocat din alta parte. Este mai greu sa sti cum sa-l gasesti, nu cred ca intrand pe site-ul UNBR poate alege unul. Romanilor le plac recomandarile.
La notar au ajuns tot la sfatul unui avocat.
Stiu ca si pe Codul familiei era un articol care-ti permitea separatia de patrimonii si am vorbit eu cu un avocat pe tema aceasta si a zis ca nu se implica pentru ca nu exista practica in acest sens!
@gi_jane2 - va raspund la intrebare. Da, s-a discutat si problema aceasta, dar nici nu vrea sa auda , cu atat mai mult ca, din moment ce el isi juca banii si de cate ori mai era ceva de platit cand construiau casa, lui i se parea absolut normal ca platile sa se faca din banii ei.
Inclin sa cred , din raspunsurile dumneavoastra, ca fara un proces nu se poate rezolva aceasta situatie. Iar un astfel de proces va fi urat (dupa cum cunosc personajul), acum mai ramande intrebarea daca doamna mai este in stare sa faca fata la un astfel de proces.
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna. va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o chestiune. eu cu ... Stefi.iuh Stefi.iuh Buna. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o chestiune. Eu cu sotia , nu mai suntem un cuplu de multa vreme. In fapt suntem despartiti. Eu locuiesc cu ... (vezi toată discuția)
Diferențe între regimurile matrimoniale ContSters219511 ContSters219511 Care este dferenta cele 3 variante ale regimului matimonial dupa noul cod civil de la 01 oct 20111? - regimul in comunutate de bunuri - regimul in ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)