avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Studii universitare pentru rezident roman la aceleasi ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Studii universitare pentru rezident roman la aceleasi taxe ca un cetatean roman

Buna ziua!
ca rog frumos daca ma puteti ajuta cu o informatie; sotul meu este rezident roman, avand carte de identitate pentru membrii familiei valabila pe 5 ani. Ar dori sa se inscrie la o facultate, cunoscand deja limba romana la nivel conversational, dar, am dori sa platim texele pentru facultate ca un roman nu ca un strain care este din afara Uniuii Europene. Exista vreo prevedere legala, care sa stipuleze, in caz ca este rezident roman, cunoaste limba, sa fie considerat ca student roman, si sa plateasca ca un roman taxele pentru facultate?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Daniel Stan , Consilier juridic 20:06, 11 Martie 2012
Din Legea 1/2011 Legea educatiei nationale
Art. 142 alin (4) La admiterea in invatamantul superior de stat si particular, pentru fiecare ciclu si program de studii universitare, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor apartinand Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene pot candida in aceleasi conditii prevazute de lege pentru cetatenii romani, inclusiv in ceea ce priveste taxele de scolarizare

El ce fel de cetatean este??? Tine de cetatenie treaba cu texele
La facultatile private nu cred ca exista vreo diferentiere, la cele de stat din pacate nu am gasit aceasta posibilitate de a plati aceasi taxa ca cetatenii comunitari doar pentru ca este casatorit cu un cetatean roman si rezideaza in tara.

Poate aplica totusi pentru o bursa a guvernului României cf. HG 288/1993.

Daca este etnic român din statele vecine României beneficiaza de burse pentru etnicii romani.

@stand
ca un strain care este din afara Uniuii Europene
Deci e clar ca nu e cetatean comunitar
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc de informatii!
el este cetatean pakistanez
sa va fie cu folos.
senatele universitare mai pot acorda derogari...in functie de situatie.
puteti depune o cerere, nu va costa nimic. va doresc succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum voi face dovada de intretinere cetatea strain? maia87 maia87 Am citit care-s conditiile de a aduce un cetatean strain, algerian, pe teritoriul Romaniei. Ceea ce ma impiedica sa demarez procedurile este faptul ca nu am in ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere Tavi2195 Tavi2195 Buna ziua! Am o intrebare, eu ca cetatean moldovean, de fapt am dubla cetatenie, as putea da de permis aici in Romania? Pe buletinul romanesc am adresa in ... (vezi toată discuția)
Chemare cetatean strain din non ue Egnar Egnar Buna ziua sant cetatean strain am aplicat pentru azil si am luat azilul ,o am pe sora din partea mamei in Siria si as dorii sa stiu daca ii pot face chemare ... (vezi toată discuția)