Trebuie sa va adresati persoanei/firmei care se va ocupa de lichidarea (probabil)
societatii, numita de catre o instanta competenta. Este posibil ca societatea sa se
afle in insolventa/faliment, iar administratorului sa i se fi ridicat dreptul de administrare.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
…
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
…
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 18.
(1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
...
(7) Neeliberarea de cãtre angajator a adeverinţei prevãzute la alin. (1) constituie contravenţie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sancţioneazã cu amenda prevãzutã la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de cãtre organele de control mãsuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã care au competenţa constatãrii şi sancţionãrii celorlalte contravenţii prevãzute de lege.
3. - Administratorul (lichidatorul) judiciar este obligat sa va faca toate formele de concediere si sa va elibereze adeverintele necesare.
- Daca nu o face va adresati Agentiei de Somaj, conform textului de lege de mai sus, sa il sanctioneze pe angajator, fie el si lichidatorul judiciar.
- Mai aveti si posibilitatea sa il dati in judecata pe lichidator dar asta dureaza mai mult.