avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... In anul 2010 salariile bugetarilor au fost diminuate ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

In anul 2010 salariile bugetarilor au fost diminuate cu 25%, care este salariul brut utilizat la calcularea pensiei?


Revin la solicitarea din 21.02.2012. In anul 2010 salariile buetarilor au fost diminuate cu25%Care este salariul brut folosit calcularea punctului de pensie ? Cel brut diminuat sau cel brut realizat fara diminuare. Doresc daca se poate si baza legala. Cu multumiri.

precizari: contributiile au fost calculate la salariul de baza nediminuat
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:24, 6 Martie 2012
HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
ART. 71
(1) Punctajul lunar al asiguratului se determinã potrivit art. 96 din lege, pe baza câştigului salarial brut/solda brutã care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurãri sociale sau, dupã caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurãri sociale.


Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :
ART. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determinã prin împãrţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeazã prin raportarea câştigului salarial brut/solda brutã sau, dupã caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurãri sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivã, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã.


Conform articolelor de mai sus, rezulta ca punctajul lunar se va calcula cu salariul care a constituit baza de calcul a CAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie, cu multumiri anticipate pentru raspuns! silviamarin2007 silviamarin2007 In urma cu 2 luni am avut un salariu mai mare. Intre timp acesta mi-a fost diminuat. Daca ies la pensie, calculul acesteia se face in referire la ultimul ... (vezi toată discuția)
Pensie ana56 ana56 as vrea sa verific daca pensia mamei este bine calculata, si corespunzator unitatii in are a lucrat. unde sau l ce instituite trebuie sa ma adresez? sau ... (vezi toată discuția)
Vechime integrala pensie morghit200x morghit200x as dori sa stiu la 39 ani si 10 luni lucrati cate puncte de pensie ma incadrez? (vezi toată discuția)