avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bunuri imobile (ex teren) donate asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bunuri imobile (ex teren) donate asociatiei de proprietari?

Buna ziua,

Ne-am lovit de o problema mai delicata: constructorul a facut un ansamblu rezidential care are 8 blocuri a cate 62 de apartamente, majoritatea locuite. Drumurile de acces si spatiile verzi (aprox 10.000mp), la dezmembrare au ramas pe un CF care este momentan pe numele constructorului. Mai sunt vreo 5 proprietari de apartamente care au cote parti mici (chiar infime) din acest teren.
O solutie ar fi donarea catre Primarie, dar avand in vedere ca la 2 extremitati opuse trec 2 strazi, complexul nostru este strabatut zilnic de sute de masini de diferite tonaje (inclusiv TIR-uri de 24 de tone), iar cimentul pus de constructor se afla intr-un stadiu avansat de deterioare. Am intrebat la Primarie si ziceau ca in urmatorii 5 ani nicio sansa sa se gaseasca fonduri pentru asfaltare, in plus ar fi automat drum public, deci nu il vom putea inchide cu porti/bariere.
Constructorul ar fi trebuit ca la vanzare/cumparare sa vanda si partea ce i se cuvine fiecarui proprietar. Acum nu vrea sa mai mearga inca o data cu toti la notar, si oarecum il inteleg.
Ce solutii ar fi?

Noi ne-am gandit sa dezmembram terenul respectiv in 8 parti egale si sa le alipim la suprafata blocului (amprenta la sol), din care fiecare proprietar are o cota parte - astfel raportul find stabilit, se mareste doar suprafata terenului pe care este contruit blocul.

O alta idee ar fi fost sa constituim o forma legala (ex societate neplatitoare de TVA, etc) cu toate asociatiile din complex, care sa poata primi sub forma de donatie terenul intreg. Astfel, impozitul ar fi usor de impartit la fiecare asociatie in parte (ex. factura pe baza unui contract), s-ar putea angaja oameni de paza, s-ar putea contracta o firma pentru asfaltarea intregului complex, etc.
Totusi, nu stiu exact ce organizare ar trebui sa alegem care sa:
- detina bunuri imobile (ex teren)
- fie constituita din asociatiile de proprietari existente
- fie condusa de Presedintii acestor asociatii de proprietari in functie de cota parte a fiecarei asociatii

Sper ca nu v-am zapacit cu problemele mele prea tare. :)

Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Vanzare teren SechelAdrian SechelAdrian Vreau sa cumpar doua terenuri pe care sa le alipesc ulterior dar problema e ca unu din terenuri are cadastru iar celalalt face parte dintr-un teren mai ... (vezi toată discuția)
Drum acces, coproprietate wrunning wrunning Buna ziua! In vederea lotizarii utlerioare a unui teren, atat eu cat si vecinul lateral, interesat de acelasi lucru, am dori obtinerea unui drum de acces, cu ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri infiintare si organizare asociatie de proprietari novum EmanuelStoica EmanuelStoica Salutare tuturor, Sunt un proprietar al unui apartament in complexul Novum56 si as avea cateva nelamuriri legate de infiintarea asociatiei de proprietari, ... (vezi toată discuția)