avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de invaliditate gradul III este penalizata?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de invaliditate gradul III este penalizata?

Sunt nascut la 06.12.1970 si in cursul anului 2011 m-am pensionat pe caz de boala(gradul de 3 de invaliditate).Prin decizia de pensionare mi s-a calculat o vechime de 29 de ani si 6 luni(am lucrat numai in conditii speciale,fapt pentru care mi s-au scazut 9 ani din virsta standard de pensionare de la 60 la 51 de ani).La data cind m-am pensionat(iunie 2011) aveam virsta de 40 de ani si 7 luni .Deci pina la virsta de 51 de ani mai aveam 127 de luni.Imi puteti spune care sunt penalizarile deoarece prin decizia de pensionare mi-a venit o pensie foarte mica,fata de alti colegi( pensionati dupa vechea lege 179) care au iesit in aceleasi conditii ca mine(la aceeasi ani si la aceeasi vechime) si au pensia dubla fata de a mea.Am facut contestatie dar au trecut 45 de zile si nu am primit nici un raspuns.Pot actiona in judecata Casa de Pensii Teritoriala MAI?
INTREBAREA MEA ESTE CARE SUNT PENALIZARILE DACA M-AM PENSIONAT PE CAZ DE BOALA(INVALIDITATE GR 3) intrucit stagiul complet de cotizare in sistemul de aparare si ordine publica este de 30 de ani,iar eu nu am avut la data pensionarii decit 29 de ani si 6 luni si de ce la anii lucrati in conditiile speciale nu mi-au pus si diferenta de 5 luni?
Multumesc anticipat.
LUCINICA a scris:
am lucrat numai in conditii speciale,fapt pentru care mi s-au scazut 9 ani din virsta standard de pensionare de la 60 la 51 de ani).

I-auzi! :giggle: V-au redus varsta standard de pensionare ca sa va acorde pensie de invaliditate. N-am auzit in viata mea asa ceva.

LUCINICA a scris:
INTREBAREA MEA ESTE CARE SUNT PENALIZARILE DACA M-AM PENSIONAT PE CAZ DE BOALA(INVALIDITATE GR 3)

Pensia de invaliditate nu este o pensie diminuata (penalizata).

LUCINICA a scris:
intrucit stagiul complet de cotizare in sistemul de aparare si ordine publica este de 30 de ani,iar eu nu am avut la data pensionarii decit 29 de ani si 6 luni

Pentru asta se acorda stagiu potential, insa dvs. nu beneficiati de stagiu potential intrucat sunteti pensionar de invaliditate gradul III (art. 76, alin. 1 din Legea nr. 263/2010).

LUCINICA a scris:
de ce la anii lucrati in conditiile speciale nu mi-au pus si diferenta de 5 luni?

Despre ce diferenta este vorba?

LUCINICA a scris:
Am facut contestatie dar au trecut 45 de zile si nu am primit nici un raspuns.Pot actiona in judecata Casa de Pensii Teritoriala MAI?

Unele instante sunt de parere ca o actiune introdusa inainte de solutionarea contestatiei este prematura. Am discutat mai jos cu o doamna chiar in legatura cu acest aspect:
www.avocatnet.ro/content/for...
Va sfatuiesc sa procedati asa cum am scris in discutia la care v-am dat link. Formulati o actiune indreptata atat impotriva MAI cat si impotriva casei de pensii sectoriale care sa aiba doua capete principale de cerere: unul impotriva MAI pentru refuz nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurari sociale, iar al doilea impotriva casei de pensii pentru contestare decizie de pensie.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc pentru indicatii si pentru a fi mai precis:

Am 41 de ani si 3 luni(nascut in 1970 si lucrat in politie19 ani si 3 luni( lucrat in MAI in perioada :01.03.1992-03.06.2011),iar la data de 03.06.2011 am iesit la pensie pe caz de invaliditate gr III
La data de 27.12.2011 mi-a venit o decizie de pensie de invaliditate in care mi se calculase vechimea(29 ani si 4 luni,din care 1 an stagiul militar) si o pensie de 930 lei,din care 84 lei(10 %conf.Legii 80/1995-Ord.Militar cl III).
Tot in aceasta decizie este prevazut ca stagiul complet de cotizare la aparare si ordine publica este de 30 de ani,fapt pentru care mi s-au scazut 9 ani din 60(stabilindu-mi-se 51 de ani pensia ptr limita de virsa),cu toate ca eu am lucrat in conditii speciale 19 ani si 3 luni,mi s-a calculat numai pentru 18 si 7 luni lucrati in conditii speciale.

Mentionez faptul ca pe Decizia de pensie scrie faptul ca aceasta pensie este PENSIE DE ASIGURARI SOCIALE(deci asistat social)de invaliditate gr III.

Am alti colegi care s-au pensionat in aceleasi conditii ca mine,la aceeasi vechime si la aceeasi ani in urma cu 1 an si jumatate si le-au venit pensiile recalculate dupa noua lege,intial avind 1400 lei iar in prezent 1800.Care este diferenta daca au fost calculate toate pensiile dupa noua lege?

Nr.puncte realizate cf DECIZIEI 34,54538, din care:
-in sistem public-conditii normale-0;
- in sistemul de ordine publica-22,56510;
- nr. puncte corespunzatoare pensiei suplimentare-1.32928;
- nr.puncte suplimentare ptr. grupe/conditii de munca-10,65100.

Asa cum am mai mentionat rugamintea mea este de a mi se raspunde,ce penalizari sunt la pensia de invaliditate gr III .
Dupa cum mi-ati spus ca pensia de invaliditate nu este o pensie diminuata,atunci de ce am o pensie asa mica.

Multumesc anticipat pentru indicatiile referitoare la contestatia la care nu am mai primit raspuns

LUCINICA a scris:

Sunt nascut la 06.12.1970 si in cursul anului 2011 m-am pensionat pe caz de boala(gradul de 3 de invaliditate).Prin decizia de pensionare mi s-a calculat o vechime de 29 de ani si 6 luni(am lucrat numai in conditii speciale,fapt pentru care mi s-au scazut 9 ani din virsta standard de pensionare de la 60 la 51 de ani.
INTREBAREA MEA ESTE CARE SUNT PENALIZARILE DACA M-AM PENSIONAT PE CAZ DE BOALA(INVALIDITATE GR 3) intrucit stagiul complet de cotizare in sistemul de aparare si ordine publica este de 30 de ani,iar eu nu am avut la data pensionarii decit 29 de ani si 6 luni si de ce la anii lucrati in conditiile speciale nu mi-au pus si diferenta de 5 luni?
Multumesc anticipat.

Pai ti-au pus esti nascut in 1970 ai 19 ani de serviciu la care sau adaugat "conditi speciale 50%" si asa ai ajuns la 29 de ani altfel...........41 de ani minus 29 ani egal 12 ani(nu puteai sa fi angajat la varsta de 12 ani) logic !

Treaba e alta,noua celor pensionati cu 263/2010 dupa 01.01.2011 ne-au impartit punctajul mediu total la.....stagiul complet de cotizare de 30 ani (in functie de data nasteri), celor pensionati inaintea noastra le-au impartit punctajul la fix 20 ani (comform H.G.735/2010 - stagiul complet de cotizare pt.militari) de care noi nu mai beneficiem deoarece s-a abrogat odata cu aparitia noii legi.
Nu putem decat astepta o modificare a actualei legii....la anul si la multi ani.

LUCINICA a scris:
Mentionez faptul ca pe Decizia de pensie scrie faptul ca aceasta pensie este PENSIE DE ASIGURARI SOCIALE(deci asistat social)de invaliditate gr III.

Domnule, pensionarii nu sunt asistati social. Cine a spus asta, si imi amintesc ca a spus-o cineva pe la televizor, a spus o mare prostie. Domeniul asigurarilor sociale este un domeniu distinct de cel al asistentei sociale. Persoanele care beneficiaza de masuri si de beneficii de asistenta sociala sunt:
-copiii, intrucat primesc alocatie;
-persoanele care beneficiaza de venitul minim garantat - Legea nr. 416/2001;
-persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului;
-persoanele care beneficiaza de alocatiile prevazute de Legea nr. 277/2010.

Pensiile sunt, toate, pensii de asigurari sociale intrucat se cuvin in temeiul contributiilor de asigurari sociale -CAS- platite. Acum sper ca este clar de ce se numesc pensii de asigurari sociale.

LUCINICA a scris:
Am alti colegi care s-au pensionat in aceleasi conditii ca mine,la aceeasi vechime si la aceeasi ani in urma cu 1 an si jumatate si le-au venit pensiile recalculate dupa noua lege,intial avind 1400 lei iar in prezent 1800.Care este diferenta daca au fost calculate toate pensiile dupa noua lege?

Colegii s-au pensionat potrivit actelor normative in vigoare inainte de Legea nr. 263/2010. Asa cum corect v-a spus sorinpanait2, in cazul lor stagiul complet de cotizare in functie de care se calculeaza pensia este de 20 de ani, pentru toata lumea, iar in cazul dvs. stagiul complet de cotizare este de 30 de ani. Pensiile lor nu s-au recalculat potrivit Legii nr. 263/2010, ci potrivit altor acte normative.

Stagiul complet de cotizare este un stagiu fix, prevazut de lege in functie de data nasterii, care este utilizat la determinarea punctajului mediu anual. Numarul total de puncte se imparte la stagiul complet de cotizare iar rezultatul acestei impartirii se inmulteste cu valoarea unui punct de pensie si astfel se ajunge la cuantumul pensiei. Cu cat stagiul complet de cotizare este mai mic, cu atat este mai mare cuantumul pensiei.
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc foarte mult pentru lamuriri..

Alte discuții în legătură

Contestatie calcul pensie de invaliditate tavi70 tavi70 In luna iunie 2011, la varsta de 41 ani si 5 luni am fost pensionat de invaliditate gradul III, decizia definitiva fiind primita pe data de ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? DanOltean DanOltean Sunt nascut la 16.12.1964 si am din nastere coxartroza congenitala la piciorul stang. Ma intereseaza cand pot iesi la pensie mentionez faptul ca am lucrat 27 ... (vezi toată discuția)
Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)