Sunt nascut la 06.12.1970 si in cursul anului 2011 m-am pensionat pe caz de boala(gradul de 3 de invaliditate).Prin decizia de pensionare mi s-a calculat o vechime de 29 de ani si 6 luni(am lucrat numai in conditii speciale,fapt pentru care mi s-au scazut 9 ani din virsta standard de pensionare de la 60 la 51 de ani).La data cind m-am pensionat(iunie 2011) aveam virsta de 40 de ani si 7 luni .Deci pina la virsta de 51 de ani mai aveam 127 de luni.Imi puteti spune care sunt penalizarile deoarece prin decizia de pensionare mi-a venit o pensie foarte mica,fata de alti colegi( pensionati dupa vechea lege 179) care au iesit in aceleasi conditii ca mine(la aceeasi ani si la aceeasi vechime) si au pensia dubla fata de a mea.Am facut contestatie dar au trecut 45 de zile si nu am primit nici un raspuns.Pot actiona in judecata Casa de Pensii Teritoriala MAI? INTREBAREA MEA ESTE CARE SUNT PENALIZARILE DACA M-AM PENSIONAT PE CAZ DE BOALA(INVALIDITATE GR 3) intrucit stagiul complet de cotizare in sistemul de aparare si ordine publica este de 30 de ani,iar eu nu am avut la data pensionarii decit 29 de ani si 6 luni si de ce la anii lucrati in conditiile speciale nu mi-au pus si diferenta de 5 luni?
Multumesc anticipat.
Buna ziua!
Si eu sunt pensionat pe caz de boala incepand cu 04.08.2010 , invaliditate gr.III , nascut in 12.06.1970 si pe prima decizie de pensie care mi-a venit imi spun ca ,, procentul de calcul pensie este de 82%,, iar pensia mi-a fost de 1194 lei la o vechime de 31 ani.
In decizia pe care am primit-o acum dupa recalculare o am la 1480 lei .
Eu zic ca este greseala la tine si trebuie sa contesti aceea decizie , este extrem de mica , dar va trebuii sa astepti raspunsul de la casa de pensii MAI
adresa mea de e-mail liviu_emil2006@yahoo.com pentru a mai discuta , pe mine ma intereseaza daca cunosti colegi care s-au pensionat in perioada 01.07.2010 - 31.12.2010
Dvs. ati iesit la pensie in 2010, domnul care a initiat aceasta discutie a iesit la pensie in 2011. Situatia dvs. nu are legatura cu cea a domnului care a initiat discuitia intrucat vi s-au aplicat alte prevederi legale. Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 este in vigoare Legea nr. 236/2010, act de ale carui prevederi a beneficiat numai domnul care a deschis aceasta discutie, nu si dvs. Am explicat acest lucru si sorinpanait2 si eu. Important era sa cititi cu atentie inainte sa postati mesajul.
Multumesc pentru lamuriri,dar intrebarea mea intilala a fost si este`CE PENALIZARI AM PENTRU FAPTUL CA AM IESIT LA PENSIE (INVALIDITATE GR III) LA VIRSTA DE 40,5 ANI SI O VECHIME DE 29,6 ANI(CU CIT LA SUTA DIN PENSIE)` si daca aceasta i-mi va fi pensia defintiva sau la virsta de 51 de ani cind ies pentru limita de virsta mi se va mari sau va ramine tot aceasta?
Multumesc.
V-am raspuns, pensia de invaliditate nu este penalizata, diminuata sau cum vreti sa spuneti. Faptul ca, pe deciziile de pensie, casele de pensii sectoriale isi permit sa mentioneze si mai apoi sa plateasca pensii in cuantum procentual din Dumnezeu stie ce este nelegal.
Cand veti trece la pensie pentru limita de varsta, pensia va fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau stagiilor nevalorificate la acordarea acesteia si va fi valorificata si perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate. Teoretic pensia dvs. va creste.
Nu va mai mirati ca aveti o pensie mica. In primul rand ca ati lucrat foarte putin. In al doilea rand, Legea nr. 263/2010 este, in mare, Legea nr. 19/2000, iar pensiile in sistemul public de pensii sunt mici.