avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie calcul pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie calcul pensie de invaliditate

In luna iunie 2011, la varsta de 41 ani si 5 luni am fost pensionat de invaliditate gradul III, decizia definitiva fiind primita pe data de 05.01.2012.Mentionez faptul ca, am avut un stagiu total de cotizare de 28,8 ani si 28 zile, din care in sistemul public:5 ani, din care 4 ani si 4 luni conditii normale , iar in grupa a II-a -8 luni, iar in sistemul de ordine publica(politist)- 23,8 ani, din care : conditii normale 2 luni, iar in conditii speciale 14,5 ani, perioade asimilate 2 ani, stagiu aferent conditii de munca 7 ani, stabilindu-mi-se " pensie de asigurari sociale" in suma de 710 lei.Nu mi s-a comunicat varsta standard de pensionare in sistemul de ordine publica, spatiul fiind lasat necompletat, iar varsta de pensionare pentru limita de varsta mi-a fost inscrisa 65 de ani.Va rog sa-mi spuneti de ce este pensia atat de mica, de ce este pensie de asigurari sociale, mai ales ca am lucrat ca politist,daca am beneficiat de majorarea puctajelor lunare realizate pentru conditiile speciale potrivit art.100 lit.a si b din Legea nr.263/2010.Ma consider nedreptatit astfel ca voi contesta decizia primita, dar nu cunosc cum trebuie formulata, va rog sa-mi comunicati daca exista vreun model in acest sens.Dupa parerea dvs. ar trebui sa solicit casei de pensii buletinul de calcul aferent deciziei?
Nr.puncte realizate -29.51203, din care:
-in sistem public-conditii normale-2.80705;
- in sistemul de ordine publica-17.34975;
- nr. puncte corespunzatoare pensiei suplimentare-1.07311;
- nr.puncte suplimentare ptr. grupe/conditii de munca-8.28212.
Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: LUCINICA , utilizator 16:29, 21 Februarie 2012
In aceeasi situatie sunt si eu....Am 41 de ani si 3 luni(nascut in 1970 si lucrat in politie19 ani si 3 luni( lucrat in MAI 01.03.1992-03.06.2011),iar la data de 03.06.2011 am iesit la pensie pe caz de boala.La data de 27.12.2011 mi-a venit o decizie de pensie de invaliditate in care mi se calculase vechimea(29 ani si 4 luni,din care 1 an stagiul militar) si o pensie de 930 lei,din care 84 lei(10 conf.Legii 80/1995-Ord.Militar cl III),intelegind faptul ca mi s-au calculat penalizari de 0,75 la suta ptr fiecare luna pina la iesirea la pensie de limita de virsta.(stabilindu-mi-se 51 de ani).
Mentionez faptul ca pe Decizia de pensie scrie faptul ca aceasta pensie este PENSIE DE ASIGURARI SOCIALE(deci asistat social)de invaliditate gr III.
Am o intrebare, la aceasta pensie de ce nu mi s-au pus si drepturile banesti pentru faptul ca am lucrat in conditii speciale,care este temeiul legal pentru care nu mi s-au acordat aceste drepturi.De ce mi s-a recunoscut MERITUL MILITAR cl III(15 ani politie),acordindumi-se cei 10 la suta si nu mi s-au acordat drepturile banesti pentru faptul ca am lucrat in conditii speciale(mi s-au acordat 9 ani la vechime).
Mai am o intrebare,daca nu am stagiul complet de cotizare,mai avind nevoie de 9 luni pina la 20 de ani si respectib 3o de ani,pot plati la Casa de Pensii pentru cele 9 luni? Si cum pot face sa mi se ia in calcul ca stagiul complet de cotizare?Daca platesc cele 9 luni pina la implinirea stagiului complet(30 de ani) si voi depune cerere mi se va schimba decizia din pensie de invaliditate in pensie ptr limita de virsta anticipat partiala?
Am alti colegi care s-au pensionat in aceleasi conditii ca mine,la aceeasi vechime si la aceeasi ani in urma cu 1 an si jumatate si le-au venit pensiile recalculate dupa noua lege,intial avind 1400 lei iar in prezent 1800.Care este diferenta daca au fost calculate toate pensiile dupa noua lege?
I-mi poate da cineva relatii si detalii in temeiul legal intocmirii unei contestatii la Casa de Pensii a MAI,sau un model.
Nr.puncte realizate cf DECIZIEI 34,54538, din care:
-in sistem public-conditii normale-0;
- in sistemul de ordine publica-22,56510;
- nr. puncte corespunzatoare pensiei suplimentare-1.32928;
- nr.puncte suplimentare ptr. grupe/conditii de munca-10,65100.
Va multumesc anticipat .
Colegilor, intrati la ([ link extern ] )........

Vedeti ca e un program de calcul al pensiei conform 263/2010 (excel) al domnului Trofin, rugatil pe Plano10 sa va ajute.(sa ma scuze moderatorii ca dau nume,sper ca n-am suparat prea tare)
Cereti buletinul de calcul aferent deciziei de pensionare neaparat in scris casei sectoriale MAI
Eu asa am rezolvat partial ,sant ca si voi proaspat pensionar la SRI,cereti adeverinta cu toate salarile ,soldele,lunare pe totii anii lucrati care au fost luati in calcul pt. punctajul cuantumului pensiei ,treceti valoarea in excelul prezentat anterior.....va descurcati voi.

PS.mie mi-au "ratacit " 10 ani de militar din 23 ani si mi-au pus media salariului brut cea ce a condus la un punctaj mediu de 1 timp de 10 ani in loc de 1,3 - 1,8 cum am recalculat dupa ce am insistat cu cereri peste cereri la biroul personal (cadre),faceti neaparat contestatie vedeti ca aveti doar 30 zile la dispozitie conform legii.(nu aruncati plicul de la posta cu data expedierii) va este necesar....succes.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
sorinpanait2, utilizator
Va multumesc foarte mult Dl.sorinpanait2.Un an nou fericit.Sper sa ne descurcam..
Am si eu o intrbare? Va rog sa-mi spuneti daca a-ti facut contestatie? sunt si eu in pensie gradul III di luna octombrie 2011 si inca nu mi-a venit decizia.Mai am colegi la care l-au venit decizia si pensia este foarte mica fata de ceea ce se asteptau si coparativ cu altii care au iesit in anii trecuti. Daca patesc si eu acelasi lucru vreau sa stiu ce am de facut. Va multumesc anticipat!!!!
CALCULUL PENSIEI DE INVALIDITATE

Se calculeaza punctajele anuale pe anii lucrati dupa decizie.Pentru diferenta de pana la 30 de ani(stagiul complet de cotizare) se acorda stagiu potential potrivit legii 263/2011

Art. 98
(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Se inmulteste 0,70,0,55,sau 0,35 puncte(in functie de gradul de invaliditate) cu 20 de ani de stagiu potential.Rezultatul inmultirii se aduna cu total puncte realizare in timpul anilor lucrati,apoi se inparte la 3o de ani(stagiul complet)si se optine punctajul mediu anual.Punctajul mediu anual se inmulteste cu valoarea punctului de pensie,care la acest moment este de 732,8 lei.Rezultatul este cuantumul pensiei.

Intrebarea mea este daca in rezultatul obtinut sunt trecuti cei 50% pentru faptul ca am lucrat in conditii speciale sau nu,deoarece din acest calcul i-mi reiese o pensie mai mar cu aproape 200 lei.Deci mai mare decit cea pe care am primit-o prin decizia de pensie si daca acest buletin de calcul este folosit atit la fosti militari cit si la cei care au lucrat in civil.
Multumesc anticipat..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de invaliditate gradul iii este penalizata? LUCINICA LUCINICA Sunt nascut la 06.12.1970 si in cursul anului 2011 m-am pensionat pe caz de boala(gradul de 3 de invaliditate).Prin decizia de pensionare mi s-a calculat o ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie de invaliditate? coze coze Am 44 de ani, cu o vechime pe cartea de munca de 10 ani si-un pic,cu probleme grave de sanatate. Mai precis am descoperit o tumora la coarda vocala si a ... (vezi toată discuția)
Durata pensiei de boala se adauga la perioada de vechime pentru pensia la limita de varsta? akitadolf akitadolf Am fost cadru militar dupa o vechime de 20 ani plus sporurile am facut 30 ani. am fost in pensie de boala dupa care m-am pensionat la limita de varsta si as ... (vezi toată discuția)