Institutia publica la care lucrez nu a negociat cu angajatii un CCMI dar acum strans cu usa de ITM vrea sa ne bage pe gat un regulament intern in graba(cu frica de sanctiuni,pentru ca nici RI nu a existat niciodata aici).Poate colectivul sau sindicatul sa pretinda sa facem intai CCMI,si dupa asta RI?Ce sanctiuni risca un angajator daca se dovedeste ca nu a avut Regulament Intern negociat si inregistrat,dar a amenintat in virtutea acestui Regulament(inexistent) cativa angajati?Amenintarile si referirile la RI le-a facut in scris.
Regulamentul Intern este un act obligatoriu, unilateral si nu se negociaza, iar sindicatul poate fi doar consultat cu privire la deciziile luate.
Detalii aveti la adresa [ link extern ]
Ok...nu se negociazaX-(,dar cine trebuie sa controleze continutul lor?Cea oferita model pt. noi nu contine aproape nici un drept al angajatilor,si protejeaza in fel si chip directiunea(sau mai bine zis dictatoritiunea#-o).Apoi la obligatii pauza la angajator si foarte sumar obligatiile angajatului,nimic clar(banuiesc tocmai pentru a ne putea pune in carca orice.Nu sunt specificate procedurile de sanctionare,nu programul clar de lucru,etc.Mi se pare abuziv oricum si putinul pe care il prevede.
Asa cum reiese din dispozitiile art. 241 C. muncii, consultarea salariatilor, cu ocazia elaborarii regulamentului intern de catre angajator, este facultativa, lipsa consultarii neatragand nevalabilitatea regulamentului.
Art. 245 C.mun.
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
"Dezvaluirea informatiilor care nu au caracter public sau remiterea documentelor care contin asemenea informatii,la solicitarea reprezentantilor unei autoritati ori institutii publice,este permisa numai cu acordul conducatorului institutiei"
"In indeplinirea atributiilor de serviciu angajatii au obligatia de a respecta demnitatea functiei detinute,coreland libertatea dialogului cu promovarea intereselor institutiei publice in care isi desfasoara activitatea."
Sunt doar doua prevederi care suna in chineza pentru un om de rand.Ex.:depun o sesizare,nu se rezolva problema,ma duc mai departe la ITM,sau unde e cazul(autoritati ale statului),trebuie sa am acordul conducatorului?
Sau la cea de-a doua,nu am dreptul la o opinie (declarata civilizat),care nu e in concordanta cu cea a directiunii?Adica sunt "liber in dialoguri",dar numai daca "promovez"?
Regulament intern
ddianna
Buna ziua,
Conform Codului Muncii, Regulamentul intern se intocmeste cu consultarea sindicatelor. In cazul in care angajatorul nu este de acord cu propunerile ... (vezi toată discuția)