avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO, asaltata de cererile romanilor
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO, asaltata de cererile romanilor

Pentru ca numarul de petitii adresate Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a crescut de la an la an, aceasta a fost nevoita sa instituie o noua modalitate de judecare, mai rapida si mai eficienta. In acest sens s-au stabilit noi complete de judecata formate dintr-un singur judecator in loc de 3, care pronunta o decizie imediata in cazul cererilor care se preteaza la acest tip de procedura. Restul petitiilor sunt trimise sa astepte o analiza mai profunda din partea unui complet de trei judecatori sau a Camerei. In plus, a fost pus la punct un sistem de „filtrare” a cererilor care are ca scop selectarea cererilor pertinente si fluidizarea activitatii desfasurate de Curte. Sunt vizate 5 state, Rusia, Turcia, Romania, Ucraina si Polonia, care insumeaza mai mult de jumatate din cauzele pendinte in fata Curtii.

Avalansa de cereri la CEDO
In anul 2011, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a primit un numar-record de cereri, aproximativ 64.500, cu 5% mai multe decat in anul precedent. In ceea ce priveste Romania, aceasta ocupa un loc de frunte in categoria tarilor care au adresat Curtii un numar mare de petitii.
Din graficele oficiale realizate la nivelul CEDO, rezulta o crestere progresiva a numarului de aplicari incepand cu anul 1999 si pana in prezent. Statistica pe ultimii cinci ani ne arata ca CEDO a fost asaltata de un numar din ce in ce mai mare de cereri, de la an la an:

- Anul 2007 - 41.700 cereri
- Anul 2008 – 49.850 cereri
- Anul 2009 – 57.100 cereri
- Anul 2010 – 61.300 cereri
- Anul 2011 – 64.500 cereri.

Conform Analizei statistice publicate pe site-ul oficial al Curtii Europene a Drepturilor Omului, in anul 2011 romanii au depus nu mai putin de 12.286 de cereri, fapt ce ne-a clasat in primele locuri in cadrul tarilor solicitante. Cererile depuse de romani la CEDO au avut ca temei legal nerespectarea unor drepturi fundamentale ale omului, recunoscute atat la nivel national, cat si la nivel european. In principal este vorba de incalcarea dreptului de proprietate (38% din cereri), dreptului la un proces echitabil (30%), durata procedurilor (7%), dreptul la libertate si siguranta (6%), alte drepturi (19%).

Sursa:
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Taierea abuziva a salariilor bugetarilor poate fi atacata in istantele nationale?(vezi: cedo - drepturile salariale reprezinta un drept de posesie) gabriel teodorescu gabriel teodorescu [b]CEDO si drepturile salariale[/b] Curtea europeană a Drepturilor Omului este o jurisdicţie internaţională cu sediul la Strasbourg. Ea este alcătuită ... (vezi toată discuția)
C e d o gabriela8 gabriela8 In situatia in care sunt nemultumita de decizia Curtii de Apel in cazul unui litigiu de munca, exista vreo sansa ca o eventuala cerere a mea adresata CEDO sa ... (vezi toată discuția)