avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Taierea abuziva a salariilor bugetarilor poate fi ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Taierea abuziva a salariilor bugetarilor poate fi atacata in istantele nationale?(vezi: CEDO - drepturile salariale reprezinta un drept de posesie)

CEDO si drepturile salariale

Curtea europeană a Drepturilor Omului este o jurisdicţie internaţională cu sediul la Strasbourg. Ea este alcătuită dintr-un număr de judecători egal cu cel al Statelor memebre ale Consiliului Europei care au ratificat Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale.Convenţia europeană a Drepturilor Omului este un tratat internaţional, deschis spre semnare de însăşi Statele membre ale Consiliului Europei. Convenţia, care instituie Curtea şi organizează funcţionarea sa, conţine o listă de drepturi şi garanţii pe care Statele s-au angajat să le respecte. Curtea aplică Convenţia europeană a Drepturilor Omului. Misiunea sa constă în verificarea respectării de către State a drepturilor şi garanţiilor prevăzute în Convenţie. În acest scop, ea examinează plângerile (numite « cereri »), introduse de către persoane individuale sau, mai rar, de către State. Dacă Curtea constată că un Stat membru a încălcat unul sau mai multe dintre aceste drepturi şi garanţii, ea va adopta o hotărâre. Această hotărâre este obligatorie şi trebuie să fie executată de ţara vizată.

În particular, Convenţia apără :
• dreptul la viaţă ;
• dreptul la un proces echitabil în materie civilă şi penală ;
• dreptul la respectarea vieţii private şi de familie ;
• libertatea de exprimare ;
• libertatea de gândire, conştiinţă şi religie ;
• dreptul la un recurs efectiv ;
• dreptul la respectarea bunurilor personale;
• dreptul de a vota şi dreptul de a participa la alegeri.

Romania a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) la despagubiri de 36.000.000 de euro, conform unei statistici oficiale. Aceasta demonstreaza ca tara noastra, in cei 12 ani de cand a ratificat acordul cu instanta de la Strasbourg, a platit in medie cate 3 milioane de euro pe an, pentru incalcarea grava a drepturilor omului sau a altor drepturi . De fapt, platim „greselile” magistratilor. Tara noastra este pe primul loc in Europa la numarul de plangeri pe cap de locuitor din cauza neincrederii romanilor in justitia interna.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat statul roman la 15 iunie 2010, in cauza “Muresan vs. Romania” pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil intr-o speta de reducere nejustificata a salariului unui chirurg veterinar din Cluj. Judecatorii CEDO au conchis ca drepturile salariale reprezinta un drept de posesie, si ca fiecare cetatean are dreptul la un linistit beneficiu al posesiilor sale. Pe baza acestei hotarari, toti salariatii bugetari carora li se vor taia abuziv salariile de catre autoritati, pot obtine castig de cauza la instantele nationale???...
Continuarea articolului, precum si hotararea CEDO tradusa:

[ link extern ]



vezi si:

[ link extern ]

[ link extern ]



Cu stima si consideratie

Gabriel Teodorescu

Cluj-Napoca

22 iunie 2010

Cel mai recent răspuns: gabriel teodorescu , utilizator 09:56, 22 Iunie 2010

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune la c.e.d.o. dmh dmh rog raspuns argumentat: - se admite o actiune la C.E.D.O. pentru incalcari ale Conventiei savirsite de Statul Roman inainte de Revolutie, sau doar pentru cele ... (vezi toată discuția)
Aderarea la ue - drepturile omului Fatima_Miriam Fatima_Miriam Buna seara, As dori sa imi comunicati va rog cum as putea sa gasesc documentele ratificate de RO dupa aderarea la UE privind drepturile omului? ... (vezi toată discuția)
Sesizare cedo Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Unde se poate adresa o persoană pentru a putea adresa o sesizare la CEDO? (vezi toată discuția)