avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Raport privind starea Justitiei - In 2011, Romania s-a ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Raport privind starea Justitiei - In 2011, Romania s-a situat pe locul 4 la plangeri. Cele mai multe cauze privesc tratamentele inumane si degradante din puscarii, iar in 10 cauze incalcarea dreptului de proprietate prin neexecutarea hotararilor

In cursul anului trecut, conform Raportului privind starea Justitiei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a pronuntat 68 de hotarari in cauze privind Romania, in 58 dintre acestea constatandu-se ca autoritatile romane au incalcat cel putin un drept sau libertate fundamentala consacrata de Coventia Europeana. Din datele statistice publicate de CEDO reiese ca, in 2011, Romania ocupa locul al 4-lea la numarul cauzelor aflate pe rolul Curtii, insumand 8,1 % (12.300 cauze) din totalul reclamatiilor. Primele trei locuri sunt ocupate de Rusia cu 26,6 % (40.250 cauze), Turcia cu 10,5 % (15.950 cauze) si Italia cu 9,1 % (13.750 cauze). Raportul arata ca principalele categorii de cauze in care CEDO a constatat incalcari ale dispozitiilor Conventiei Europene de catre autoritatile romane sunt cele referitoare la dreptul la un proces echitabil.

In 22 de cauze s-a retinut incalcarea dreptului la un proces echitabil, consacrat de articolul 6 din Conventie, avand in vedere, pe de-o parte, nerespectarea principiului securitatii raporturilor juridice din cauza desfiintarii unor hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile, prin promovarea unor cai extraordinare de atac, durata excesiva a procedurilor judiciare sau penale (opt cauze), neexecutarea hotararilor judecatoresti definitive sau irevocabile ori executarea cu intarziere (sase cauze); pe de alta parte, s-a retinut incalcarea altor garantii oferite de articolul 6 din Conventie, cum ar fi dreptul la aparare, principiul egalitatii armelor, principiul prezumtiei de nevinovatie, independenta si impartialitatea instantei (patru cauze).
Autorii raportului privind starea justitiei arata ca desi dreptul partilor la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil are consacrare constitutionala, in practica acest drept se loveste de unele impedimente care tin de volumul mare de munca al judecatorilor si procurilor, capacitatea de administrare si organizare a activitatii instantelor, modificari legislative care determina blocaje in aplicarea legilor. Discutarea acestui raport in plenul CSM a fost amanata in sedinta din data de 1 martie. CEDO a mai constatat in zece cauze incalcarea dreptului de proprietate, consacrat de articolul 1 din Protocolul 1 al Conventiei. Incalcarile dispozitiilor privind dreptul la proprietate au fost cauzate de neexecutarea unor hotarari judecatoresti irevocabile, prin care reclamantilor li se recunosteau privarea de bunuri, in sensul Conventiei, fara o justa si prealabila despagubire.

Asaltul detinutilor Romaniei la CEDO

In 20 de cauze, CEDO a retinut incalcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau unor tratamente inumane si degradante, consacrat de articolul 3 din Conventia Europeana, sub aspect material si procedural. Un numar mare de condamnari privind incalcarea articolului 3 s-a inregistrat din cauza conditiilor necorespunzatoare din penitenciare in care reclamantii au fost /sunt detinuti, in special ei plangandu-se de suprapopularea inchisorilor si lipsa conditiilor de igena. In alte sapte cauze CEDO a constatat incalcarea articolului 2 din Conventie, intrucat statul roman nu si-a indeplinit obligatia de a proteja viata unei persoane aflate in executarea unei pedepse privative de libertate, iar anchetele desfasurate in privinta decesului unor persoane nu au avut un caracter efectiv. In opt cauze, Curtea a constatat incalcarea articolului 8 din Conventie, in patru s-a constatat incalcarea articolului 13, iar in doua cauze s-a retinut incalcarea articolului 5 din Conventie, in timp ce in alte trei plangeri au fost constatate incalcari ale articolelor 10, 11 si 1-protocol 7, din Conventie. Pe de alta parte, in 41 de decizii, care vizau, in cele mai multe cauzri, incalcarea dreptului la un proces echitabil, Curtea de la Strasbourg a hotarat ca nu a existat nicio incalcare a drepturilor si libertatilor protejate de Conventie, iar un numar de 92 de cauze au fost radiate de pe rolul CEDO, ca urmare a solutionarii pe cale amiabila, fiind incheiate declaratii unilaterale de catre Guvernul roman.

Cel mai recent răspuns: clau1858 , utilizator 12:41, 22 Martie 2012
Sunt chestiuni extrem de grave si ne arata ca suntem inca in Evul Mediu, iar schimbarile in bine se fac doar de la o generatie la alta, urmand astfel sa mai treaca cativa zeci de ani. Din pacate nu aplicarea legii este prima problema ci mentalitatea comunista care a ramas, din pacate, pregnanta pentru o mare parte din populatie. Educatia de Stat inca mai incearca sa distruga generatii noi, dar generatia noua incepe sa realizeze care este adevarul si nu ceea ce ni se prezinta.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
ContSters191851, utilizator
Top tari cu un numar mare de aplicatii
La nivelul tarilor membre ale Uniunii Europene, cele mai multe aplicari cuantificate la sfarsitul anului 2011 le-au avut:

- Turcia - 15.590 de cereri (10,5% din totalul cererilor)
- Italia - 13.750 de cereri (9,1% din totalul cererilor)
- Romania - 12.300 (8,1% din totalul cererilor)
- Ucraina - 10.250 de cereri (6,8% din totalul cererilor)
- Serbia - 6.750 de cereri (4,5% din totalul cererilor).

Situatia numarului de aplicari la nivelul tuturor statelor care au depus cereri la CEDO schimba pozitia statelor, intrucat analiza statistica pe anul 2011 ne arata urmatoarea ordine: pe prima pozitie se afla Rusia, care detine 26,6% din totalul cererilor, urmata de alte cateva state care detin 22,4% (procent detinut de alte 37 de state!), iar apoi de Turcia, cu 10,5%, Italia, 9,5%, si Romania, cu 8,1% din totalul cererilor.


Romania, pe "podium" la tratamente inumane sau degradante

Un numar mare de cereri adresate CEDO au ca temei aplicarea de tratamente inumane sau degradante, fapt ce contravine art. 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care prevede ca „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Din Analiza statistica pe anul 2011 rezulta ca romanii au depus un numar mare de cereri la CEDO pe motiv de tratamente inumane si degradante. Doar Rusia si Ucraina sunt inaintea tarii noastre din perspectiva incalcarii dreptului la un tratament uman si nedegradant.

Sursa:
[ link extern ] /
Deci suntem pe primul loc, daca tinem cont de numarul plangerilor raportat la numarul populatiei....
asadar, daca am calculat bine, in cazul romaniei, unde abzurile sunt la ordinea zilei, cedo admite aproximativ 0,5 % din cereri ???!!! ...
Pentru mine e socant faptul ca din 12300 de cereri s-au aplicat hoatarari doar in 68 de dosare, este ingrozitor de putin dupa parerea mea,zici ca respectivii joaca la loto.Mai ziceam daca se declarau admisibile macar vreo 3000-4000 de dosare pe an,dar asa ai sanse foarte mici sa ti se faca dreptate in lumea asta(poate in cea de dincolo sa avem mai multe sanse).Sincer nu cred ca numai 68 de cauze sunt fondate,iar resul sunt nefondate mi se pare ca si astia isi bat joc de oameni,adica dupa ce justitia romana isi bate joc de tine vreo 4-5 ani(prin toate tipurile de instante),nici cei de la CEDO nu vor sa iti acorde dreptate dupa ce stai si pe la ei ani de zile,desi in tara ta ti se incalca toate drepturile posibile. Rusine cu "R" sa le fie !!!!!!!!!

Alte discuții în legătură

Dosar cedo ioana_2009 ioana_2009 Buna ziua. Doresc sa depun o plangere la CEDO ca urmare a pierderii unui proces penal in care s a judecat un accident rutier. In urma accidentului mie mi s ... (vezi toată discuția)
O cerere declarata admisa de cedo, consecinte? sam bam sam bam in cazul declararii admise a unei cereri la CEDO pe art 3,6,8, consecintele hotararii atacate isi fac efectul si astazi, persoana fiind condamnata la o ... (vezi toată discuția)
Taierea abuziva a salariilor bugetarilor poate fi atacata in istantele nationale?(vezi: cedo - drepturile salariale reprezinta un drept de posesie) gabriel teodorescu gabriel teodorescu [b]CEDO si drepturile salariale[/b] Curtea europeană a Drepturilor Omului este o jurisdicţie internaţională cu sediul la Strasbourg. Ea este alcătuită ... (vezi toată discuția)