ioana_2009 a scris:
Buna ziua.
Doresc sa depun o plangere la CEDO ca urmare a pierderii unui proces penal in care s a judecat un accident rutier. In urma accidentului mie mi s a pus viata in pericol, deci actiunea penala s a declansat din oficiu. M am constituit parte civila. La fond am castigat, dar la apel am pierdut, iar vinovatului i s a dat doar o sanctiune administrativa pe motiv ca nu reprezinta pericol social. iar mie mi s au diminuat daunele materiale si morale decise la fond.
Mentionez ca acum ma aflu in faza de recurs dar doresc sa fiu pregatita si pt CEDO in cazul in care o sa pierd.
Stie cineva unde as putea incadra aceasta "nedreptate" a justitiei romane in cadrul cererii catre CEDO?
Sau exista vreo speta asemanatoare cu castig de cauza la CEDO pe care as putea o folosi acum la recurs? Ma gandesc ca asa le as putea atrage atentia asupra posibilitatii de a ma adresa CEDO.
Va multumesc anticipat!
In primul rand, nu va puteti adresa la CEDO pana nu aveti solutia din recurs.
Daca vreti sa stiti cum se poate incadra "nedreptatea" este bine sa cititi Conventia si Regulamentul Curtii...se gasesc in limba romana!.
Pentru mai multe detalii despre cum se face incadrarea (mai exact care considerente sunt incluse in art 6 CEDO de exemplu) va recomand sa cititi cat de multe spete puteti din jurisprudenta CEDO, in special cele in care a fost Romania condamnata: le puteti gasi ca volume in librarii, pe site-ul CSM sau chiar al Inaltei Curti sau pur si simplu o cautare pe net.....
citind aceste spete cu siguranta veti gasi multe idei care isi fac aplicare si in cazul dvs.... si
va formati o idee despre modul in care trebuie sa va prezentati/redactati cazul pe formularul special al Curtii.
La CEDO va puteti astepta la una din cele doua ipostaze:
1. Curtea recunoaste faptul ca vi s-au incalcat drepturile prevazute de Conventie (numai din ce spuneti dvs este foarte posibil sa fie incidente cel putin art 6 si 13 CEDO) si atunci puteti formula cerere revizuire in tara la ICCJ (caz in care se reia urmarirea penala sau judecata din punctul in care Curtea a constatat incalcarea = "repunere in drepturi").
2. daca nu mai exista posibilitatea "repunerii in drepturi" atunci Curtea acorda "satisfactie echitabila"....
Fiecare caz are un anume specific si nu exista o reteta...totusi Curtea este foarte consecventa si, daca intr-o anumita a speta a spus un lucru, atunci fiti sigura ca aceleasi lucru il va spune si in cazul dvs, daca isi face aplicare.
Instantele din Romania nu respecta legea, nu respecta logica, nu respecta Conventia...samd.....totusi,
este in interesul dvs sa va sustineti apararea in instanta in scris daca vreti sa va adresati CEDO.
Daca mai aveti intrebari....