avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... urmari hotarare cedo
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

urmari hotarare cedo

dupa ramanerea definitiva a unei hotarari cedo prin care o persoana condamnata de instantele din romania castiga pe motivul incalcarii dreptului la un proces echitabil, aceste incalcari fiind comise din faza de urmarire penala, fond, apel si recurs, care sunt urmarile pe plan national? Revizuirea in acest caz se face obligatoriu cu suspendarea executarii? Procesul trebuie reluat de la fond sau din faza de urmarire penala?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:48, 5 August 2011
Potrivit art.408 indice 1 cod procedura penala, hotararile definitive pronuntate in cauzele in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a unui drept prevazut de Conventia europeana pt.apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale pot fi supuse revizuirii, daca consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii.Cererea de revizuire se formuleaza in termen de un an de la data ramanerii definitive a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului, instanta avand posibilitatea ca, dupa sesizare, din oficiu, la propunerea procurorului sau la cererea parti, sa dispuna suspendarea executarii hotararii atacate.
Revizuirea in acest caz se judeca de ICCJ.
Aceasta este instanta care trebuie sesizata.
Suspendarea nu este obligatorie.Ramane la aprecierea instantei in functie de apararile invocate.
Dar iccj in revizuire poate trece peste lipsa de procedura cu partile responsabile civilmente de la toate fazele procesului, lipsa aparare in momentul audierii unor martori, neaudierea altor martori mentionati in motivarea sentintei, omisiunea instantei de fond sa ma audieze? Nu cred ca iccj poate rejudeca o asemenea speta fara sa trimita dosarul macar la fond.
Nu se trimite dosarul la fond.
ICCJ va judeca revizuirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O cerere declarata admisa de cedo, consecinte? sam bam sam bam in cazul declararii admise a unei cereri la CEDO pe art 3,6,8, consecintele hotararii atacate isi fac efectul si astazi, persoana fiind condamnata la o ... (vezi toată discuția)
Procedura revizuire- articolul 408 indice 1 agachea agachea Art. 408 indice 1. – Hotărârile definitive pronunţate în cauzele în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a unui ... (vezi toată discuția)
Prescriptie speciala sam bam sam bam In cazul revizuirii unei hotarari a ICCJ dupa castigarea dosarului la CEDO, daca se caseaza hotararea si se trimite dosarul la rejudecare tribunalului, avand ... (vezi toată discuția)