avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de comision
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de comision

Imi puteti spune va rog,daca se poate incheia un contract de comision intre un SRL si o persoana fizica(nu PFA)? Daca da,ce taxe se platesc?
Multumesc de raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 7 Martie 2012
Da, se poate incheia un astfel de contract ... potrivit art. 2043 C.civ., contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care actioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numite comision .
Contractul de comision se incheie in forma scrisa, autentica sau sub semnatura privata. Daca prin lege nu se prevede altfel, forma scrisa este necesara numai pentru dovada contractului. (Contractul de comision, art. 2.043 - 2.053 Noul Cod Civil).

Potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza contractelor de comision sunt incluse in categoria veniturilor din activitati independente.
Pentru contractul de comision, platitorul veniturilor are obligatia retinerii si virarii impozitului pe venit, conform art. 52 si art. 52 indice 1 din Codul fiscal (plata anticipata de 10% sau plata finala de 16%, in functie de optiunea beneficiarului de venit).
Contracte de comision. Contributii
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colaborare cu persoane fizice neautorizate in baza unui contract de comision? prindeo prindeo Buna ziua, Am deschis recent o firma care se ocupa cu intermedieri, si am nevoie sa colaborez cu persoane fizice pentru a prospecta piata si a-mi gasi ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca si tipuri de acordare a salariului Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate incheia un contract individual de munca cu o firma dar in cazul salariului acesta sa se acorde in functie de veniturile firmei ... (vezi toată discuția)
Contract de comision zerognost zerognost Un contract de comision se poate incheia intre un SRL si o persoana fizica? Exista vreun risc ca activitatea persoanei fizice sa fie reconsiderata drept una ... (vezi toată discuția)