avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Colaborare cu persoane fizice neautorizate in baza ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Colaborare cu persoane fizice neautorizate in baza unui contract de comision?

Buna ziua,

Am deschis recent o firma care se ocupa cu intermedieri, si am nevoie sa colaborez cu persoane fizice pentru a prospecta piata si a-mi gasi parteneri carora sa le vand produsele/serviciile catre clientii mei.

Intrebarea este urmatoarea: pot incheia contracte de comision cu persoane fizice neautorizate/ non-PFA, care sa prospecteze piata, sa imi identifice parteneri, urmand ca eu sa inchei contracte cu acei parteneri (comitentul doar identifica partenerii, nu efectueaza tranzactii si nici nu incheie contracte in numele firmei), iar la final sa platesc comisionul aferent contractului pe care urmeaza sa il inchei cu partenerul?

Am purtat foarte multe discutii pe tema contractului de comision (avocati, notari, consultanti fiscali, experti contabili), insa din pacate parerile sunt impartite.

Exista vreun fundament legal care sa specifice expres faptul ca persoana fizica cu care voi incheia contractul de comision comitentul trebuie sa fie autorizat ca si PFA sau orice alta forma juridica?

Va multumesc anticipat, si astept cu mare interes raspunsurile voastre.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 1 Februarie 2015
Potrivit art. 2.043 C.civ., contractul de comision este mandatul care are ca obiect achiziționarea sau vânzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului și în numele comisionarului, care acționează cu titlu profesional, în schimbul unei remunerații numită comision.

Din textul legii nu se face referire ca acest tip de contract trebuie sa fie incheiat cu o PFA.. asadar, Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem, nu putem adăuga sau exclude cazuri care n-au fost adăugate sau excluse de legiuitorul însuşi.
Dar, din pacate, mai ales in situatia in care acele persoane prospecteaza piata doar in favoarea dumneavoastra, societatea dumneavoastra fiind singurul beneficiar, Inspectoratul Teritorial de Munca ar putea recalifica acele contracte de comision ca fiind contracte de munca si, de aici, toate consecintele....
Depine si de cum sunt incheiate aceste contracte de comision .. daca ar fi asa , ar insemna ca o mare parte a contactelor civile ar putea fi recalificate de catre ITM si ma refer la contractul de comision., contractul de agent, conventia civila si de ce nu si contractul de mandat ...
Cam da
Insa pentru a se combate o astfel de practica , atunci la incheierea unor astfel de contracte ar trebui sa existe o mare atentie ... intrucat niciunul din contractele enuntate nu confera prestatorului calitatea de salariat si nici beneficiarului calitatea de angajator ..

In practica, cele mai des greseli la incheierea unor astfel de contracte - situatie care dau dreptate celor de la ITM sa le recalifice - sunt legate de existenta unor prevederi in continutul acestora , prevederi luate din Codul Muncii .. act normativ neaplicabil unor astfel de contracte.

Alte discuții în legătură

Contract de colaborare - alte solutii lauricafl lauricafl Buna ziua. Doresc sa inchei pentru o persoana insarcinata in luna a 3-a un contract de colaborare pentru a o ajuta sa primeasca o indemnizatie mai buna ... (vezi toată discuția)
Contract de comision AJV AJV Imi puteti spune va rog,daca se poate incheia un contract de comision intre un SRL si o persoana fizica(nu PFA)? Daca da,ce taxe se platesc? Multumesc de ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contract? dumis dumis Ok. Am mai pus cateva interbari legate de treaba asta dar vad ca nimeni nu mi-a raspuns concret. Sa va dau mai multe detalii... Firma X vreau sa colaboreze ... (vezi toată discuția)