avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stimulent de insertie

Sotia a nascut in 11.10.2011. A beneficiat de concediu pre/postnatal pana in 22.01.2012, dupa care incepand cu 23.01.2012 a optat pntru concediu de ingrijire copil pana la varsta de 1 an. Mentionez ca celalalt parinte nu a beneficiat si solicitat nici o luna din perioada totala de crestere si ingrijire copil. Actele au fost depuse la primarie in 31.01.2012, unde ni s-a spus ca poate beneficia de stimulentul de insertie chair daca revine la servici cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an.
Data fiind multitudinea de hg si oug aparute va rog sa ne clarificati urmatoarele:
1. Cand ar trbui sa-si reia activitatea pentru a beneficia de stimulentul de insertie?
2. Se reduce perioada de conediu de crestere copil cu o luna deoarece celalalt parinte nu a solicitat nici macar o luna? Daca da, pana cand mai poate solicita o luna celalalt parinte?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: cadiavalentin , utilizator 18:08, 8 Martie 2012
Am atasat un articol pe care l-am gasit pe un net, va rog sa-l cititi.

"Organizaţia de Femei a Partidului Social Democrat cere Guvernului României retragerea sau corectarea Ordonanței 124/2011 privind creșterea copilului, astfel încât aceasta să respecte prevederile legislației europene și interesele familiilor din România, potrivit unui comunicat de presă.

Ordonanţa Guvernului, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012, este criticată întrucât obligă ambii părinți să-şi ia concediu pentru creşterea copilului, iar din cele 12 luni 11 luni îi revin unui părinte (de cele mai multe ori mamei), iar o lună este obligatoriu destinată celuilalt părinte, creându-se astfel posibilitatea ca acea familie să beneficieze doar de 11 luni de concediu şi, implicit, de 11 indemnizaţii lunare, dacă celălalt părinte nu-şi poate lua concediu din diverse motive. În plus, în comunicat se mai menționează că actul normativ a fost adoptat fără nicio dezbatere publică şi fără analiza impactului pe care acest act îl va avea asupra vieţii familiilor.
Efectele directe ale măsurilor sunt, potrivit OFSD, o diminuare a veniturilor și restrângerea drepturilor familiilor, netranspunând obiectivele Directivei 2010/18/UE."


1. Activitatea ar fi bine sa o inceapa pana implineste copilul 11 luni, sa nu intrati in luna in care obligatoriu trebuie sa intre al doilea parinte.
2. Orcand, pana la implinirea varstei de un an a copilului Dvs.
In cele 12 luni de indemnizatie pentru ingrijirea copilului pana la un an, un parinte beneficiaza de 11 luni de indemnizatie si al doilea parinte de o luna de indemnizatie.
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
Avan in vedere ca nasterea s-a produs in 2011 nu vi se aplica prevedrea cu o luna pentru celalalt parinte. Aceasta regula se aplica nasterilor survenite incepand cu 01.03.2012.
OUG 111/2010 cu modificari prevede:
"Art. 11. - Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Stimulentul il veti primi daca depuneti cerere in conformitate cu prevederile HG 52/2011 (normele de aplicare ale OUG 111/2010)
Art. 13. -(1) Stimulentul de insertie se acorda pe baza de cerere, semnata de persoana indreptatita, insotita de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului.
(2) In situatia stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta, cererea de acordare va fi insotita numai de documentele prevazute la alin. (1).

@leuca_lumini are dreptate, am avut impresia ca sotia Dvs. urmeaza sa nasca.
Scuze.
Dar de ce in Ordonanta publicata chiar si pe avocat net eu gasesc incepand cu ianuarie 2012
link: www.avocatnet.ro/content/art...

Art. 11. — (1) Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), incepand cu ianuarie 2012, se acorda persoanelor prevazute la art. 8 alin. (1) si (2), pe baza netransferabila, in situatia in care ambele persoane din familia
respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
Pentru ca textul de lege a fost modificat, iar ce apare prin accesarea acelui link este textul initial al OUG nr.111/2010 ...

OUG 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala.
Art. IV
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 830 din 10 decembrie 2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
...
2. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia."
......

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cum interpretati dvs. aceasta prevedere din oug nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor? misubabanu2000 misubabanu2000 Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), incepand cu ianuarie 2012, se acorda persoanelor prevazute la ... (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza art. 11 din oug nr. 111/2010? mareboys mareboys Am si eu o nelamurire cu privire la modul de interpretare a art. 11 din OUG.111/2010, care spune asa: Art. 11 (1) Dreptul la concediul pentru cresterea ... (vezi toată discuția)
Dosar alocatie nou nascut +stimulent de insertie georgianaa georgianaa 1. In cat timp de la nasterea copilului trebuie depus dosarul pentru alocatie? 2. Daca optez pentru ccc de 1an, iar tatal isi ia luna obligatorie in ultima ... (vezi toată discuția)