avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertizari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertizari

Sunt angajat la o firma franceza situata in Bucuresti. Ceea ce presupune ca seful meu direct este un team leader(patronul fiind in franta), avand aici si HR. Eu am dreptul pe an la 23 zile concediu cu plata. Am primit un mail de la acest team leader ca mai am 14 zile pentru anul acesta si in caz de abuz ca ajung la zile fara plata se merge la o comisie de disciplina de la HR. Intrebarea mea este, eu ca angajat nu pot avea zile de concediu fara plata pentru nevoi personale? Tinand cont ca team leaderul refuza sa imi semneze cerere de concediu cu plata. Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 8 Martie 2012
Legea 53/2003
ART. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
ART. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
ART. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an
ART. 148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt
ART. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
ART. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In concluzie, aveti dreptul la cel putin 20 de zile de concediu de odihna (platit) pe an si dreptul la zile libere (stabilite prin documente interne/lege) plus concediu fara plata.
In caz contrar, sesizati ITM-ul printr-o plangere ... inspectorii ITM de abia asteapta sa le dam obiectul muncii. :))
Deci in cazul meu (avand ramase 14 zile de odihna ramase pentru 2012) aflandu-ma in luna Martie, sa zicem nu mai am dreptul la concediu cu plata. Dar daca am nevoie pentru rezolvarea unor probleme personale am dreptul la zile de concediu fara plata pe care team leaderul nu poate refuza (atata timp cat nu pune in pericol activitatea de munca, adica are cine sa ma inlocuiasca). In acest caz in care imi iau pe an sa zicem 5-10 zile fara plata..mi se poate aplica vreo penalizare? Va multumesc
Cereti angajatorului Regulamentul intern al societatii sau/si Contractul colectiv de munca la nivel de unitate si cautati paragraful care specifica numarul zilelor libere/concediu fara plata la care are dreptul angajatul pe parcursul unui an sau al unei luni.
Toti angajatii au dreptul la zile libere platite pt. rezolvarea unor probleme personale, cat si la concediu fara plata. Angajatorul este obligat sa vi le acorde.
In acest contract scrie ca fiecare angajat are dreptul la 30 zile fara plata/an. Acuma intrebarea mea este daca eu am niste probleme personale si nu pot ajunge la munca(stiind ca activitatea de munca nu este pusa in pericol) si team leaderul refuza semnarea concediului fara plata, ce se intampla?
In speta, puteti fi pontat absent nemotivat ... art.54 C.mun. prevede ca, contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

Asadar, amgajatorul nu este obligat să acorde salariatului concediu fără plată salariatului ....

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna cu forta agent relatii cu clientii agent relatii cu clientii Buna seara. Sunt agent relatii cu clientii pentru o firma romaneasca. Proiectul in cadrul caruia lucrez presupune servicii de asistenta tehnica in limba ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna deceneu deceneu cum pot afla formula de calcul si criterile de acordare a concediului de odihna pt norma intreaga si jumatate de norma ?salariat pe perioada nedeterminata (vezi toată discuția)
Durata concediu de odihna anual miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de acordarea concediului de odihna. Un angajat are dreptul la 23 zile de CO anual conform ... (vezi toată discuția)