Sunt o persoana cu handicap gradul 1 vreau sa intreb daca ma pot angaja la o unitate protejata fara sa mi se taie drepturile de care beneficiezi adica:293lei ajutor social+insotitorul de 530lei.Va multumesc
In primul rand, pensia de gradul 1 este caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de
munca si a capacitatii de autoingrijire. Prin urmare daca veti presta munca, inseamna ca nu vi se mai aplica dispozitiile privind dreptul de a mai primi pensia de invaliditate, privind persoanele de la art. 68 alin. 1 din Legea 263/2010.
Cred ca faceti o confuzie intre o persoana cu handicap gradul I si o persoana pensionata de gradul I de invaliditate ...
Art. 78 din Legea nr.448/2006 prevede :
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.
....
Art. 6 Persoanele cu handicap beneficiază de drepturi la:
....
c) ocuparea şi adaptarea locului de muncă, orientare şi reconversie profesională;
.....
da eu am un hadicap gradu 1 si un certificat emis de comisia de evaluare permanent ,nu am fost niciodata incadrata in munca..din cauza asta vreau sa stiu toate detalile astea si daca ma pot angaja ,din cate stiu daca nu ma insel pot desfasura activitatea si la domiciliu,dar cel mai mult ma intereseaza daca ramin cu drepturile care le am in prezet si dupa angajare...multumesc