avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la munca al persoanelor cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la munca al persoanelor cu handicap

Buna seara.Vin cu o intrebare catre dumneavastra;o persoana incadrata intr-un grad de handicap grav(HIV/SIDA .care vrea sa lucreze pentru a-si suplimenta veniturile, cate ore de munca trebuie sa presteze? Din cate stiu are voie sa lucreze doar 4 ore!?Daca- mi puteti raspunde ,m-ar interesa si daca este prevazut undeva in lege acest lucru.Stiu doar ca sunt ateliere protejate care angajeaza persoane cu aceasta problema;angajatii lucreaza 7-ore si primesc un salariu de 4sute de lei.,ori acest lucru nu mi se pare corect.Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: sara mihu , utilizator 13:24, 17 Iunie 2014
Lecturati L nr 448/2006 republicata care prevde clauze si facilitati distincte pentru incadrare persoane cu dizabilitati
[ link extern ]
Dreptul la munca nu este dat in functie de gradul de handicap, ci in functie de gradul de invaliditate. Persoanele incadrate in gradul de invaliditate I sau II nu au voie sa munceasca, iar cele cu gradul III de inveliditate pot lucra doar 4 ore/zi.
Gradul de invaliditate nu este acelasi lucru cu gradul de handicap.

Legea pensiilor nr. 263/2010:
ART. 69
În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
b) de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
c) de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.


Legea nr.448/2006:
Art. 2.
(1) Persoanele cu handicap, în înţelesul prezentei legi, sunt acele persoane cărora, datorită unor afecţiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilităţile de a desfăşura în mod normal activităţi cotidiene,necesitând măsuri de protecţie în sprijinul recuperării, integrării şi incluziunii sociale.
(2) De dispoziţiile prezentei legi beneficiază copiii şi adulţii cu handicap, cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul ori reşedinţa în România.
L nr 448/2006 republicata Art. 83. — (1) Persoanele cu handicap aflate in cautarea unui loc de munca sau incadrate in munca beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) cursuri de formare profesionala;
b) adaptare rezonabila la locul de munca;
c) consiliere in perioada prealabila angajarii si pe parcursul angajarii, precum si in perioada de proba, din partea unui consilier specializat in medierea muncii;
d) o perioada de proba la angajare, platita, de cel putin 45 de zile lucratoare;
e) un preaviz platit, de minimum 30 de zile lucratoare, acordat la desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia;
f) posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, in conditiile legii, in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens;



Tot din Legea nr.448/2006:
Art. 78 (1) : Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.
....

Asadar, durata timpului de munca poate fi cuprinsa intre o ora si 8 ore/zi.
Multumesc pentru raspuns.Problema arzatoare este ca imi cera sa lucrez 7 ore pe zi,de la ora 8 la ora 15 si sunt platita la 4 ore ,adica in jur de 4 sute de lei si aici nu mi se pare corect.

Alte discuții în legătură

Pensie de boala nicolauconstanta nicolauconstanta Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am pensie de boala gr 2,pot lucra 4 ore pe zi ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Angajara persoana cu handicap gr. iii hajnyci hajnyci Buna ziua, Conf. art. 35 CM o persoana poate fi angajata la mai multi angajatori cu CIM diferite. Se poate practica si in cazul perosoanelor cu handicap? ... (vezi toată discuția)
Se poate cumula pensia de invaliditate cu salariul? monik monik buna ziua. se poate cumula pensia in urma pensionarii pe caz de boala cu salariul? stiu ca pensionarii pe caz de boala pot lucra max 4 ore/zi cu carte de ... (vezi toată discuția)