Buna ziua ,
Permisul mi-a fost anulat in Romania pentru conducere autovehicul neinmatriculat si fuga de la locul accidentului ( fara victime ) si am primit 1 an si 8 luni inchisoare cu suspendare .
Din cunostintele mele , este interzis prin lege sa deti 2 permise simultan , dar avand in vedere ca cel romanesc este anulat ( nu suspendat ) , doresc sa obtin un nou permis de conducere in Republica Moldova si astfel voi avea un singur permis care imi da dreptul sa circul in Romania timp de 90 zile .
In acest caz , daca voi fi oprit pe viitor de politie , constuie infractiune ? sau contraventie ?
ART. 116 din Codul rutier roman spune:
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
...
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
In conditiile in care dvs. veti obtine un nou permis oriunde in alta parte, pana la implinirea perioadei de un an prevazuta de legea romana, daca veti fi depistat pe teritoriul Romaniei cu acel permis, constituie infractiune.
"se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
...
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei
"
Se poate prezenta la examen , in Romania . Nu ? Dar eu doresc sa dobandesc permisul in alta tara . Iar mie mi-a fost anulat permisul , nu suspendat dreptul de a conduce pe teritoriul Romaniei ( cel putin nu este specificat asta nicaieri ) . Astfel nu detin 2 permise , detin un singur permis dobandit in Republica Moldova , un buletin moldovenesc ( pentru ca e nevoie de flotant acolo ) , iar asta conform legii mi-ar da dreptul de a conduce 90 zile in Romania , apoi sa ma intorc in Moldova , sau sa dobandesc un permis de conducere romanesc.