nelămurire mea constă în interpretarea art 361 alin. (1) lit a) Cod procedură penală, articol reglementat prin legea 202/2010 și care statuează că ''nu pot fi atacate cu apel sentințele pronunțate de judecătorii''. deci eu trebuie să trag concluzia că:
- nicio hotărâre judecătorească soluționată în primă instanță de judecătorie nu este supusă apelului?
- din interpretarea per a contrario a art. 361 rezultă că doar sentințele pronunțate de tribunale sunt supuse apelului.
(anterior legii 202/2010 textul avea următorul conținut: ''nu pot fi atacate cu apel...sentințele privind infracțiunile pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate''.)
Vă mulțumesc anticipat!
Da, potrivit modificarilor aduse de legea 202/2010 nici o sentinta penala pronuntata de judecatorie nu se ma poate ataca cu apel.
Prin art.XVIII pct.4 din aceeasi lege a fost abrogat pct.2 al.art 27 c.proc.pen. care prevedea competenta tribunalului ca instanta de apel, in cazul judecarii apelurilor declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorie in prima instanta.
De asemenea , in acelasi sens au fost modificate si disp.art 361 al.1 lit a) , respectiv nu pot fi atacate cu apel sentintele pronuntate de judecatorie.
Sa inteleg ca se mai poate ataca doar cu recurs la Curtea de Apel?Se "sare" peste tribunal si ramai cu o singura cale de atac?Asta se aplica si in cazul inselaciunii, delapidarii si infractiunilor de genul asta?
Da, sentintele judecatoriei se pot ataca doar cu recurs.
In ceea ce priveste competenta judecarii recursului, aceasta difera in functie de infractiune.
1.-tribunalul judeca recursurile impotriva sentintelor pronuntate de judecatorii, in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar
2.-curtea de apel judeca recursurile impotriva sentintelor pronuntate de judecatorii in prima instanta, cu exceptia celor date in competenta tribunalului, precum si in alte cazuri anume prevazute de lege.
In cazul inselaciunii, daca incadrarea este si pe al. 5 atunci fondul se va judeca la tribunal,iar hotararea este atacabila cu apel si ulterior si cu recurs.
Intrebam ca am un amic acuzat de delapidare si deocamdata se judeca fondul.Iar avocatul sau i-a spus ca are inca 2 cai de atac.La Tribunal si Curte de Apel.Se pare ca in cazul sau raman valabile ambele cai de atac.Multumesc de lamuriri.