avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... sentințele supuse apelului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

sentințele supuse apelului

nelămurire mea constă în interpretarea art 361 alin. (1) lit a) Cod procedură penală, articol reglementat prin legea 202/2010 și care statuează că ''nu pot fi atacate cu apel sentințele pronunțate de judecătorii''. deci eu trebuie să trag concluzia că:
- nicio hotărâre judecătorească soluționată în primă instanță de judecătorie nu este supusă apelului?
- din interpretarea per a contrario a art. 361 rezultă că doar sentințele pronunțate de tribunale sunt supuse apelului.
(anterior legii 202/2010 textul avea următorul conținut: ''nu pot fi atacate cu apel...sentințele privind infracțiunile pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate''.)
Vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: BIGHY , utilizator 14:19, 10 Martie 2012
Da, potrivit modificarilor aduse de legea 202/2010 nici o sentinta penala pronuntata de judecatorie nu se ma poate ataca cu apel.
Prin art.XVIII pct.4 din aceeasi lege a fost abrogat pct.2 al.art 27 c.proc.pen. care prevedea competenta tribunalului ca instanta de apel, in cazul judecarii apelurilor declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorie in prima instanta.
De asemenea , in acelasi sens au fost modificate si disp.art 361 al.1 lit a) , respectiv nu pot fi atacate cu apel sentintele pronuntate de judecatorie.
Sa inteleg ca se mai poate ataca doar cu recurs la Curtea de Apel?Se "sare" peste tribunal si ramai cu o singura cale de atac?Asta se aplica si in cazul inselaciunii, delapidarii si infractiunilor de genul asta?
Da, sentintele judecatoriei se pot ataca doar cu recurs.
In ceea ce priveste competenta judecarii recursului, aceasta difera in functie de infractiune.
1.-tribunalul judeca recursurile impotriva sentintelor pronuntate de judecatorii, in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar
2.-curtea de apel judeca recursurile impotriva sentintelor pronuntate de judecatorii in prima instanta, cu exceptia celor date in competenta tribunalului, precum si in alte cazuri anume prevazute de lege.
In cazul inselaciunii, daca incadrarea este si pe al. 5 atunci fondul se va judeca la tribunal,iar hotararea este atacabila cu apel si ulterior si cu recurs.
Intrebam ca am un amic acuzat de delapidare si deocamdata se judeca fondul.Iar avocatul sau i-a spus ca are inca 2 cai de atac.La Tribunal si Curte de Apel.Se pare ca in cazul sau raman valabile ambele cai de atac.Multumesc de lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se judeca recursul impotriva unei sentinte pronuntate de judecatorie? dharalamb dharalamb este posibil ca recusrul unui proces la judecatorie, sa se judece direct la curtea de apel si nu mai intai la tribunal? multumesc (vezi toată discuția)
Fond- judecatorie/recurs- curtea de apel ZburleaFlorin ZburleaFlorin Am urmarit mersul a 2 dosare penale aflate in instanta de FOND pe rolul unei Judecatori,avand ca materie judiciara furtul 209,si Inselaciunea 205.Am observat ... (vezi toată discuția)
Unde se judeca recursul in cazul infractiunii de refuz al recoltarii probelor biologice? ContSters224507 ContSters224507 Infractiunea de refuz recoltare probe biologice se poate judeca pana la Curtea de Apel (Judecatorie, Tribunal, CA) sau doar pana la Tribunal? (vezi toată discuția)