avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Unde se judeca recursul impotriva unei sentinte ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Unde se judeca recursul impotriva unei sentinte pronuntate de judecatorie?

este posibil ca recusrul unui proces la judecatorie, sa se judece direct la curtea de apel si nu mai intai la tribunal?
multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 00:10, 24 Ianuarie 2013
Da, este posibil!

Dar, depinde de obiectul procesului si mai ales daca este civil sau penal.
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
procesul este in penal.
asta inseamna ca se elimina o cale de atac, sau care este ratiunea acestei situatii?
Raspunsul il gasim in disp. art 27 al. 3, respectiv in art 28 ind.1 al. 3 c.proc.pen., iar "vinovata" de aceste modificari este legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.
Practic prin aceasta lege a fost inlaturata calea de atac a apelului in cazul infractiunilor judecate in prima instanta de judecatorii , iar competenta de solutionare recursurilor a revenit curtilor de apel, cu exceptia celor date in competenta tribunalului......

Competenta Tribunalului
Art.27 al. 3- c.proc.pen.
-ca instanţă de recurs, judecă recursurile împotriva sentinţelor pronunţate de judecătorii privind infracţiunile pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, precum şi recursurile împotriva hotărârilor penale pronunţate de judecătorii în materia măsurilor preventive, a liberării provizorii sau a măsurilor asigurătorii, a hotărârilor penale pronunţate de judecătorii în materia executării hotărârilor penale sau a reabilitării, precum şi în alte cazuri anume prevăzute de lege;

Competenta Curtii de Apel
Art.28 ind.1 al.3- c.proc.pen.
3. ca instanţă de recurs, judecă recursurile împotriva hotărârilor penale pronunţate de judecătorii în primă instanţă, cu excepţia celor date în competenţa tribunalului, precum şi în alte cazuri anume prevăzute de lege;




multumesc!
sentinta curtii de apel mai poate fi atacata?
Dupa solutionarea recursului, hotararea va ramane definitiva.
Exista revizuirea si contestatia in anulare, insa pot fi promovate numai pentru motivele expres si limitativ prevazute de respectivele texte de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recursul se judeca de aceeasi instanta? muscalu gigi muscalu gigi daca intr-un proces una din parti nu este multumita de solutionarea facuta de judecator si cere recus cine va solutiona in continuare dosarul ?aceeasi instanta? (vezi toată discuția)
Sentințele supuse apelului george_puchiu george_puchiu nelămurire mea constă în interpretarea art 361 alin. (1) lit a) Cod procedură penală, articol reglementat prin legea 202/2010 și care statuează că ... (vezi toată discuția)
Unde se judeca recursul in cazul infractiunii de refuz al recoltarii probelor biologice? ContSters224507 ContSters224507 Infractiunea de refuz recoltare probe biologice se poate judeca pana la Curtea de Apel (Judecatorie, Tribunal, CA) sau doar pana la Tribunal? (vezi toată discuția)