avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de traseu-obligatiile ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de traseu-obligatiile angajatorului/drepturile angajatului

In luna ianuarie,in timp ce ma indreptam catre locul de munca,am alunecat si am cazut pe gheata,rupandu-mi mana( mai exact cotul),fiind operata.Pe parcursul concediului medical(ianuarie-martie) salariul nu mi-a fost platit 100 %,iar dosarul cu accidentul de traseu nu a fost depus nici macar azi la I.T.M,ba mai mult cand vb la telefon cu cei de la protectia muncii(firma cu care colaboreaza societatea la care sunt angajata),au grija sa-mi mentioneze ca daca vb ceva mai mult la I.T.M,risc sa "zbor" de la aceasta societate la care sunt angajata.Sincer,nu vreau sa las lucrurile asa,intrucat numai eu stiu cati bani am cheltuit si mai urmeaza sa cheltuiesc de acum in colo,avand in vedere ca va urma o perioada de kinetoterapie si proceduri de recuperare,si o alta operatie pt scoaterea atelei si a sarmelor din cot.Cei de la societatea la care lucrez nu m-au contactat si nici macar nu m-au intrebat daca am bani sa-mi cumpar medicamentele necesare,nimic.Am auzit ca ar trebui sa merg la CAS,poate imi recuperez banii pe radiografii si alte cheltuieli.E de datoria mea sa fac dosarul pt CAS?Ce trebuie sa contina acest dosar?Ce ma puteti sfatui?Mie chiar nu mi se pare normal ceea ce se intampla!!!!
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:36, 10 Martie 2012
1. Luati imediat legatura cu ITM (Dep.SSM)!
2. Nu va lasati intimidata de angajator sau de firma externe SSM pentru ca este in defavoarea dvs.
3. Pastrati toate documentele medicale si cele care atesta cheltuielile facute.
Hg1425/2006 cu M.A. ulterioere
ART. 2
10. accident de muncă de traseu:
a) accident survenit în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul;
b) accident survenit pe perioada pauzei reglementare de masă în locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde ia masa şi invers, şi care a antrenat vătămarea sau decesul;
c) accident care a antrenat vătămarea sau decesul, petrecut pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde îşi încasează salariul şi invers, dacă acesta este organizat de angajator în afara unităţii;
Acc. de traseu este un acc. de munca, care nu se petrece in incinta unitatii, deci nu din vina angajatorului. Nu i se poate imputa ca nu a organizat bine ssm in firma, la instructajul periodic se prelucreaza materiale cu instructiuni de deplasare pe drumurile si mijl. de transport publice. Am avut caz de acc. rutier, soldat cu deces, dar angajatorul nu a avut nici o indatorire decat cea umana si morala, de care s-a achitat.
Se plateste CM, si atat. Dvs. ce ati vrea de la el ? Despagubiri ca ati cazut pe ghiata?
In iarna asta grea, multi au cazut, si au suportat tot atatea cheltuieli ca si dvs.
In fisa de instructaj, exista rubrica in care se completeaza traseu, mijl. de transport si timpul necesar de deplasare.
Cand ati fost dusa la spital, ce ati declarat la internare- acc. de traseu ?
Sa stiti ca legea nu obliga angajatorul sa despagubeasca lucratorul cu sume de bani negociate, drepturile pe care le aveti si obligatiile lor sunt clar stipulate- cititi topicul postat in forum.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cheltuelile nu le recuperati de la CAS pt ca e vorba de un accident de munca. In acest caz decontarile atat ale concediului medical, spitalizare etc. cat si a eventualelor cheltueli facute de dumneavoastra se fac din Fondul de asigurare la risc de accident si imbolnavire profesionala din cadrul Casei de pensii
Daca va veti uita pe spatele formularului de concediu medical veti vedea cat se plateste procentual concediul medical in cazul accidentului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! avem urmatorul caz. un angajat foloseste mai multe ... trei6912 trei6912 Buna ziua! Avem urmatorul caz. Un angajat foloseste mai multe trasee de deplasare la si de la locul de munca. Exista un traseu in care duce copii la scoala. ... (vezi toată discuția)
Accident de munca pe traseul locuinta-seviciu virgil64 virgil64 In ce act legislativ se precizeaza ca un accident petrecut pe traseul locuinta- serviciu si inapoi,se poate considera accident de munca ? (vezi toată discuția)
Muscata de catel Andreea_Manole Andreea_Manole Pe 17 mai 2018 am fost atacata de un caine al strazii. Mi-a lasat niste gauri in brat si sunt in incapacitate de munca. Cu toate ca am sesizat primaria de ... (vezi toată discuția)