avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Proiect de lege - prelungirea perioadei de somaj cu 4 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Proiect de lege - prelungirea perioadei de somaj cu 4 luni

Daca cineva a inteles acest proiect, intrebarea ar fi ; eu sunt acum somer dintr-o banca. se aplica si la mine?
Multumesc frumos.
Ajutorul de şomaj ar putea fi prelungit cu 4 luni ‚

Persoanele care îşi pierd locul de muncă până la jumătatea anului 2012 ar putea beneficia de 4 luni în plus de şomaj, potrivit unui proiect cu propunere de adoptare aflat la Camerei Deputaţilor. Proiectul de lege privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială vizează extinderea perioadelor de acordare a indemnizaţiilor plătite în perioada de întrerupere temporară a activităţii angajatorilor şi pentru intervalul 2010-2012. Astfel, potrivit proiectului, persoanele ale căror raporturi de muncă sau de serviciu încetează ar putea beneficia de o prelungire cu 4 luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, însă până la data de 30 iunie 2012. Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an; b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani; c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Proiectul prevede, de asemenea, ca şi facilităţile prin care angajatorii pot aplica şomajul tehnic să fie prelungite până în 2012. Acestea constau în scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru salariaţi, însă perioada de şomaj tehnic nu trebuie să depăşească 90 de zile pe an. Totodată, indemnizaţiile acordate pe parcursul şomajului tehnic nu sunt incluse în veniturile din salarii şi nu sunt impozabile. Potrivit expunerii de motive a proiectului, cele două măsuri, prelungirea perioadei de şomaj şi şomajul tehnic trebuie continuate până când economia românească se va redresa. În acest fel sunt sprijinite activităţile economico-financiare ale angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a respectivelor activităţi şi sunt protejate drepturile financiare ale persoanelor care şi-au pierdut deja locul de muncă sau care sunt supuse riscului de a şi-l pierde. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că în cazul adoptării legea va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Traian Băsescu. (A.D.T.

Cel mai recent răspuns: iosif.kramar , utilizator 17:20, 26 Martie 2012
buna seara,
mai stiti ceva de proiectul legii 76?
multumesc frumos.
A ramas in acelasi stadiu de proiect ...
Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate luni de somaj primesc? tundecsaba tundecsaba Am o vechime de 38 de luni total de la data de 14,08,2006. Intrebarea mea este cate luni de somaj primesc???? (vezi toată discuția)
Somaj niculinapopa niculinapopa Buna ziua, Sotul meu a fost dat in somaj incepand cu data de 02.06 2012 Incepand cu 29 martie 2012 s-a angajat la o firma de paza pe durata determinata de 3 ... (vezi toată discuția)
Somaj anghelgeorgiana anghelgeorgiana dupa 2 ani si jumatate vechime la cate luni de somaj am dreptul?si din somaj pot iesi in concediu de cresterea copilului si sa primesc indemnizatia? (vezi toată discuția)