avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi

Curs practic de implementare e-Factură / e-Transport. Reguli de aplicare și discuții practice. Vezi detalii și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cate luni de somaj primesc?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cate luni de somaj primesc?

Am o vechime de 38 de luni total de la data de 14,08,2006. Intrebarea mea este cate luni de somaj primesc????
Cel mai recent răspuns: tundecsaba , utilizator 08:49, 9 Februarie 2010
Depinde cind ati intrat in somaj...

Potrivit dispozitiilor art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Ordonanta de urgenta nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 186 din 25.03.2009, a adus noutati in privinta duratei pentru care se acorda indemnizatia de somaj.

Astfel, prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, s-a prelungit cu 3 luni.

De exemplu, pentru o persoana concediata din motive de dificultate economica pana la data de 31 decembrie 2009, perioada pentru care poate beneficia de indemnizatia de somaj, in functie de stagiul de cotizare, este de:
a) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 15 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Totodata, pentru somerii care beneficiau de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a ordonante de urgenta sus-amintite, perioada de acordare s-a prelungit cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.
Presupun ca am intrat in somaj din data de 12,12,2009 ... pt ca am depus dosarul in 30 de zile de la data concedierii (11,12,2009)

In acest caz primesc 9 luni?
1. Prevederile OUG 28/2009, referitoare la prelungirea perioadei de somaj, nu mai au efecte in 2010 (in aceste zile sindicatele fac presiuni pentru prelungire).
2. In consecinta veti beneficia de o perioada de somaj de 6 luni.
Daca am depus dosarul in 30 de zile, mi-a spus ca atuncia nu este intrerupere.
Dupa idea mea, atuncia eu sunt somera din a doua zi de la concediere????

Eu fiind concediata in 11,12,2009, nu intru in somajul de 9 luni???

Si inca o intrebare:
Daca incadrez de la data de 15,02,2010 la un loc de munca, primesc indemnizatie de crestere a copilului, in caz ca acuma sunt insarcinata de 2 luni???
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
tundecsaba, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata somajului? GYOGYO GYOGYO A-SI VREA UN RASPUNS,CA SA STIU CAT TIMP BENEFICIEZ DE INDEMNIZATIE DE SOMAJ CU O VECHIME DE 7ANI SI 9 LUNI?VA MULTUMESC.:( (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj zorca zorca Buna ziua, Ma aflu in situatia urmatoare: dupa o vechime in munca de 21 ani, in mai 2009 am intrat in somaj. Am ocazia de a ma amgaja cu contract pe perioada ... (vezi toată discuția)
Somaj anghelgeorgiana anghelgeorgiana dupa 2 ani si jumatate vechime la cate luni de somaj am dreptul?si din somaj pot iesi in concediu de cresterea copilului si sa primesc indemnizatia? (vezi toată discuția)