avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... dreptul la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

dreptul la somaj

Buna ziua,
Ma aflu in situatia urmatoare: dupa o vechime in munca de 21 ani, in mai 2009 am intrat in somaj. Am ocazia de a ma amgaja cu contract pe perioada limitata de 1 luna la o firma pentru realizarea unei retele de calculatoare ( una din specializarile mele).
Daca mi se face aceasta angajare, voi primi restul de 3 luni de somaj, sau voi fi considerata somer nou?
La ce perioada de somaj am dreptul? 15 luni intr-o viata sau ori de cate ori beneficiez de 12 luni lucrate in ultimele 24?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: zorca , utilizator 20:04, 13 Martie 2010
Potrivit dispozitiilor art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Ordonanta de urgenta nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 186 din 25.03.2009, a adus noutati in privinta duratei pentru care se acorda indemnizatia de somaj.

Astfel, prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, s-a prelungit cu 3 luni.

De exemplu, pentru o persoana concediata din motive de dificultate economica pana la data de 31 decembrie 2009, perioada pentru care poate beneficia de indemnizatia de somaj, in functie de stagiul de cotizare, este de:
a) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 15 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Totodata, pentru somerii care beneficiau de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a ordonante de urgenta sus-amintite, perioada de acordare s-a prelungit cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.
daca veri avea contract de munca pe perioada determinata,atunci pe perioada derularii contractului de munca indemnizatia de somaj va fi suspendata si se va relua la incetarea contractului de munca
Veti beneficia de indemnizatie de somaj de fiecare data cand veti indeplini conditiile:
- incetarea CIM din motive ce nu tin de salariat;
- o perioada de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24 de luni.
tudorvaleriu a scris:

Veti beneficia de indemnizatie de somaj de fiecare data cand veti indeplini conditiile:
- incetarea CIM din motive ce nu tin de salariat;
- o perioada de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24 de luni.


Inteleg ca daca voi avea contract de munca pe perioada nedeterminata, chiar daca dupa o luna voi fi concediata, voi beneficia din nou de 15 luni de somaj, iar daca este contract pe perioada determinata se considera "incetare CIM din motive ce tin de salariat" si voi beneficia doar de cele trei luni ramase?
Va multumesc.
1. Se pare ca nu ati citit cu atentie raspunsurile date de colega mea si de mine.
2. Daca acum sunteti in somaj si incheiati un CIM pe perioada determinata, vi se suspenda indemnizatia de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea CIM si veti efectua restul de somaj pana expira cele 15 luni.
3. Daca incheiati CIM pe perioada nedeterminata va inceteaza somajul. In acest caz, daca dupa o perioada veti fi concediat din motive care nu tin de dvs. veti primi indemnizatie de somaj daca veti avea 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni.
4. Nu veti mai beneficia de 15 luni de somaj ci numai de 12 luni, deoarece OUG 28/2009 (care prelungea somajul cu 3 luni) si-a expirat valabilitatea la 31.12.2009.
Va multumesc foarte mult. Mi-ati fost de un real ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate luni de somaj primesc? tundecsaba tundecsaba Am o vechime de 38 de luni total de la data de 14,08,2006. Intrebarea mea este cate luni de somaj primesc???? (vezi toată discuția)
Lichiderea la zi sau somaj? marianca marianca buna, am nevoie de sfatul dumneavoastra.In 22 noiembrie 2005 am fost angajata la un hypermarket ca si operator casa de marcat ,in 18 decembrie 2006 am ... (vezi toată discuția)
Prelungire somaj cu 3 luni ioanstefan ioanstefan Buna ziua, Am inceput somajul in august 2009 si in august 2010 (luna viitoare) imi expira cele 12 luni de care beneficiez. Spuneti-mi va rog, in situatia de ... (vezi toată discuția)