Cea mai buna cale pentru rezolvarea situatiei dvs. ar fi aceea ca parintii dvs. sa apeleze la un mediator care sa le intocmeasca o tranzactie privitoare la partajarea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, daca nu doresc sa se adreseze direct instantei de judecata.
Da, sunt de acord cu colega Gabriela.Daca nu se rezolva prin intermediul unui mediator, mergeti in instanta pentru realizarea partajului si, daca in cauza se ajunge la o situatie de compromis, puteti incheia direct si nemijlocit in fata instantei judecatoresti o tranzactie judiciara in acest sens, instanta pronuntand o hotarare de expedient.Recomandarea mea, si in cazul mediatorului se poate ca, peste un timp, tatal sa se razgandeasca si sa mearga in instanta chiar daca exista un act de mediere la mijloc, purtandu-va pe drumuri inutil.Mergeti direct pe instanta.
Numai sa nu se intample ca la mine in bloc: divort, actiune de partaj, hotarare. S-a hotarat ca doamna sa ramana in ap. cu cei 3 copii si sa-i de-a fostului sot o suma de bani (nu cunosc amanunte, dar cam 15.000 euro). Omul a plecat in lumea lui, fosta sotie nu i-a achitat nimic, iar cand s-a apropiat termenul de 3 ani, fostul sot vazand ca nu are nici-o sansa sa-si recupereze suma, a mers la un ex. judecatoresc care l-a invatat sa investeasca cu formula executorie acea sentinta, ma rog, sotia nici in aceste conditii nu a "cotizat", astfel ca executorul a scos la licitatie acel apartament. Daca valoarea de piata a apartamentului era la mementul respectiv cam 50.000 euro, dupa trei etape de licitatie, au mai ramas disponibili 22.500 euro! S-a facut impartirea sumei ramase, au mai achitat si pentru vre-o 3 ani intretinerea restanta la as. prop., astfel ca s-a ales praful de toata agoniseala oamenilor.
Povestirea este facuta pe scurt, ca in fapt, ar trebui sa scriu cateva pagini. Deci, asta vroiam sa va spun, atentie mare, mai bine se vinde apartamentul normal si se impart sumele decat sa se ajunga la executare silita. Sfatul doamnei avocat Luciana Macovei este foarte bun.
Succes!
IN primul rand la ce sa ajunga la un mediator pentru redactarea unei tranzactii? Mediatorul nu este redactor de acte juridice, avocatul este si ar mai trebui sa fie si notarii, desi... mai greu in practica.
Parerea mea este sa mergeti la un avocat si sa vedeti ce variante aveti, ca acum nu pricep cum va lasa camera daca in eventualitatea vanzarii mai are pretentii.
Dupa ce stabiliti ce doreste fiecare, redactati un act care poate fi dus in instanta, la notar, cu mediator sau fara, fiecare varianta avand costuri diferite.
Daca faceti un act de toata frumusetea ca in povestea de mai sus, ca va da camera dar mai are pretentii, atunci mai bine nu faceti niciun act si nu dati banii aia, ca il faceti degeaba.
Mergeti la un mediator. In urma sedintei de mediere se va redacta un acord de mediere care va reflecta vointa partilor. Mediatorul, conform Legii 192/2006, art. 58 (4) va va indruma pentru a obtine hotararea de expedient in camera de consiliu conform art. 271 respectiv 272 Cod Pr. Civila in cazul in care doriti sa beneficiati de cel mai scazut cost sau puteti merge cu acordul de mediere la un notar unde platiti taxele care sunt destul de mari. In prima varianta costul total este doar onorariul mediatorului care este cam 500 lei.
Legea 192/2006, art. 58 (4) În cazul în care conflictul mediat vizează transferul dreptului de proprietate privată privind bunurile imobile, părtile vor prezenta acordul redactat de către mediator notarului public sau instanţei de judecată pentru îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă impuse de lege, sub sancţiunea nulităţii absolute.