avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj divort

Am o casa mostenita impreuna cu sora mea de la parintii nostri. Impreuna cu sotul avem un apartament in proprietate comuna.
Am dori ca in urma divortului eu sa raman in proprietatea apartamentului iar sotul sa devina proprietarul casei mostenite de mine impreuna cu sora mea. Mentionez ca sora mea este de acord in acest sens.
Cum trebuie procedat? Se poate de ex. face o tranzactie in fata instantei prin care sa se stabileasca ca eu sa raman cu apartamentul si sa ma obliga sa vand soutlui casa, sau se stabili prin hotararea de expedient ca eu raman proprietara apartamentului si impreuna cu sora mea sa declaram in fata instantei ca ii lasam sotului casa mostenita?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 15:38, 5 Ianuarie 2013
Este posibil ceea ce doriti dvs insa implica mai multe aspecte juridice.
In fata instantei nu veti putea incheia o tranzactie in acest sens intrucat casa mostenita de dvs si de sora nu intra in masa partajabila fiind bun propriu al dvs., astfel incat nu face obiectul procesului de partaj.
Trebuie sa va adresati unui birou notarial si unui mediator pentru intocmirea actului de mediere cu privire la intelegerea partilor.
Din punctul nostru de vedere, in masura in care exista intelegere cu privire la solutionarea partajului, v-as sfatui sa divortati si apoi sa mergeti la notariat pentru a incheia un partaj voluntar, caz in care ati scuti taxele de timbru ce se platesc la instanta si timp.
La notar va sfatuiesc sa fiti totusi asistata de un avocat pentru a semna in cunostinta de cauza.
Daca v-ati inteles, mergeti direct la notar, pregatiti actele in acelasi timp. Faceti partaj pe bunul comun cu fostul sot, iar impreuna cu sora ii vindeti fostului sot, altfel nu aveti cum.
"Trebuie sa va adresati unui birou notarial si unui mediator pentru intocmirea actului de mediere cu privire la intelegerea partilor."

Ca mediator trebuie sa va spun ca nu trebuie sa va adresati unui mediator pentru intocmirea acordului de mediere, nu este o obligatie, medierea este inca o procedura voluntara. Ca atare, doar daca doriti, este doar optiunea d-voastra, va puteti prezenta la mediere pentru a incerca sa solutionati partajul pe aceasta cale.
Puteti merge atat in instanta, unde dureaza mai mult, dar daca va intelegeti, asa cum ati precizat, mergeti direct la un notar si solutionati acolo problemele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Cum sa divortez la notar? monica2000 monica2000 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o problema. am 24 de ani sotul are 32, suntem casatoriti de 2 ani si in ultima perioada nu ne mai intelegem. suntem impreuna ... (vezi toată discuția)
Problema dificila!! un sfat va rog! anda4uu anda4uu Buna ziua! Problema mea este una mai lunga... Insa pe scurt, parinti mei sunt divortati, iar tatal vroia sa bage partajul... Insa de la partaj a ajuns la ... (vezi toată discuția)