avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical dupa terminarea perioadei de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical dupa terminarea perioadei de somaj

Sant disponibilizat din minerit din anu 2010 luna aprilie.Am beneficiat de somaj12luni apoi am intrat in plati compensatorii inca 12 luni.M-am imbonlavit luna aceasta si am fost inernat o saptamana in spital apoi am mai primit inca o saptamana de CM.Am mers la oficiul de somaj cu certificatele medicale si mi s-a spus ca nu mi le primesc si ca nu mi se plateste aceste zile de CM.Mi-au mai spus ca nu mi se mai prelungeste perioada de somaj cu zilele cat am fost internat si apoi cu inca o saptamana cat am primit la iesire din spital.E corecta abordarea celor de la somaj?Imi puteti spune in baza carei legi nu mi se ia in calcul CM?
Cel mai recent răspuns: timodemi , utilizator 00:49, 12 Martie 2012
1. Daca in momentul imbolnavirii nu sunteti nici angajat nici somer indemnizat nu puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu medical.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1.
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
...

3. Dvs. nu va incadrati in nici una din situatiile de mai sus.
Daca asa e legea trebuie sa ma supun ei.Va multumesc pentru raspuns.
In prezent primiti plati compensatorii ,care sunt platite de catre fostul angajator.
Venitul obtinut din aceste plati compensatorii suportate de angajatori, potrivit contractului colectiv de munca , realizate de persoanele persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri din desfasurarea unor activitati in baza unui contract individual de munca, care nu se mai regasesc in raporturi juridice cu persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, potrivit art. 296-16 alin. (3) din Codul fiscal,sunt exceptate de la plata contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
Deci, pt. aceste sume nu se plateste contributia, si in concluzie in acest moment nu mai sunteti asigurat pt. concedii si indemnizatii de boala.Statutul dvs. de somer indemnizat a luat sfarsit dupa cele 12 luni.
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2012
ContSters136493, utilizator
Va multumesc pentru raspuns si dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu de maternitate jamesbond12 jamesbond12 Buna seara. Sotia mea urmeaza sa intre in concediul de maternitate saptamana viitoare. In ultimele 6 luni, pe langa salariu primit de la angajator, a ... (vezi toată discuția)
Exista diferenta dintre a fi angajat la srl sau asigurat din mana alexg2014 alexg2014 Buna ziua, Exista diferenta dintre a fi angajat la SRL sau asigurat din mana ? Stiu ca se poate plati din mana: pensie, somaj, sanatate. Din cate am inteles ... (vezi toată discuția)
concediul de maternitate nathalice nathalice Buna ziua, am o intrebare, daca o femeia naste in strainatate, se poate pierde indemnizatia de maternitate in tara? va multumesc si va doresc o zi ... (vezi toată discuția)