avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiuni - caz de nedemnitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiuni - caz de nedemnitate

Buna ziua,
In cazul in care, conform NCC, nu mai exista un caz de nedemnitate care pe VCC exista si ptr care s-a dat o hotarare definitiva deja, insa succesiunea se deschide sub imperiul NCC, se va mai tine cont de cazul de nedemnitate care a existat?
Multumesc
Succesiunea se deschide la data mortii, astfel ca atunci era in vigoare vechiul cod, deci si nedemnitarea se va mentine.
Eu ma refeream la cazul in care data mortii este dupa 1 oct 2011, iar la aceasta data exista deja, de exemplu, o hotarare penala de calomnie impotriva succesibilului, si care il facea nedemn pe VCC... se mai aplica atunci situatia pe NCC?
@luxury
Nedemnitatea pentru cazul de calomnie prevăzut în vechiul Cod civil era reglementată astfel:
Articolul 655
Sunt nedemni de a succede şi prin urmare excluşi de la succesiune:
1.Condamnatul pentru că a omorât sau a încercat să omoare pe defunct.
2. Acela care a făcut în contra defunctului o acuzaţie capitală, declarată de judecată calomnioasă.
3.Moştenitorul major care, având cunoştinţă de omorul defunctului, nu a denunţat aceasta justiţiei.


Cât timp pedeapsa cu moartea ("pedeapsa capitală") a fost abolită prin 1990, nici acuzaţia capitală calomnioasă nu mai există. Aşadar, acest caz de nedemnitate a devenit inaplicabil. Consecinţa e că succesibilul calomnios nu este nedemn pentru respectiva moştenire. Evident, pentru a veni efectiv la moştenire, trebuie să îndeplinească restul condiţiilor legale.

Dacă data morţii este după intrarea în vigoare a noului Cod civil, acesta este aplicabil. În această situaţie se pune problema nedemnităţii judiciare (articolul 959:1.a), în măsura în care calomnia ar fi considerată de instanţă ca o "faptă gravă de violenţă morală". Cum încă nu există practici aşezate în privinţa interpretării acestei noţiuni, e foarte probabil să nu fie aplicabil nici acest caz de nedemnitate.
Multumesc!
Intradevar textul respectiv era desuet... Insa daca nu ma insel, nici art 655 pct.3 nu mai are corespondent in NCC.. Incercam doar sa ma lamuresc daca un anumit caz de nedemnitate valabil cf VCC se mai aplica, cel putin la modul teoretic, succesiunilor deschise dupa 1 oct.( in masura in care exista deja o hotarare de condamnare, desigur) ptr ca in legea de aplicare nu se precizeaza.
Intrebarea este lipsita de relevanta juridica practica, tinand cont ca singurul articol aplicabil era 655 pct.1 care are si acum corespondent.
La un curs de-al lui Chirica la care am participat accindental la UBB acum doua saptamani s-a pus o intrebare similara. Raspunsul deriva din art. 6 alin. 2 NCC
(2) Actele si faptele juridice încheiate ori, dupa caz, savârsite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevazute de legea în vigoare la data încheierii sau, dupa caz, a savârsirii ori producerii lor.

Chiar daca cazul de nedemnitate se intampla inainte, isi produce efectele la momentul mortii. Or daca momentul mortii este dupa 1 oct, in fapt cazul de nedemnitate nu mai este aplicabil.

Pe de alta parte privitor la cazurile de nedemnitate din NCC - aici e mai interesant pt practica
Art. 93. din Legea nr. 71/2011 "
Prevederile art. 958 si 959 din Codul civil se aplica numai faptelor savârsite dupa intrarea în vigoare a Codului civil.
- se refera la faptele care constituie cazuri de nedemnitate. Adica atat fapta ce conduce la nedemnitate, cat si decesul trebuie sa fie dupa 1 oct. 2011. Daca nu ar fi asa, ar insemna sa se incalce principiul neretroactivitatii legii.
De exemplu X il a falsificat testamentul in septembrie 2011 stiind ca asta nu ii atrage nedemnitatea- la acel moment nu era in vigoare NCC. Moare de cuius in decembrie 2011. X nu e nedemn.

Alte discuții în legătură

Denuntarea pentru o infractiune sanctionata cu pedeapsa cu moartea trailer1234 trailer1234 Buna seara! Este in regula sa aplicam cazul de nedemnitate de la art. 655 pct. 2 VCC - acela care a facut contra defunctului o acuzatie capitala, declarata de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire fetcu costel fetcu costel buna seara, va rog sa-mi spuneti,daca in cazul unei familii fara copii,dupa decesul sotului,bunurile existente-n casa,sunt obiectul impartirii intre ... (vezi toată discuția)
Dezmostenirea geo-geo geo-geo in ce conditi un parinte poate dezmosteni un copil infiat (vezi toată discuția)