Buna seara! Este in regula sa aplicam cazul de nedemnitate de la art. 655 pct. 2 VCC - acela care a facut contra defunctului o acuzatie capitala, declarata de judecata calomnioasa, daca fapta a fost comisa in strainatate într-o tara in care se aplica pedeapsa cu moartea?
Nu, nu este in regula, pct 2 este dezincriminat din 1990, iar chestiunea cu fapta comisa in strainatate nu se aplica in Romania atata vreme cat aici pedeapsa cu moartea nu mai exista.
Stiu, este pur si simplu o ipoteza dusa la extrem, dar care oricum ar fi se izbeste si de text de lege expres si de principii de drept penal incidente, asa incat ipoteza pica oricum ar fi.
Acest denunt calomnios nu ar putea fi interpretat drept o fapta grava de violenta morala (art. 959 NCC) si sa poata fi ceruta declararea nedemnitatii? Luam in calcul ipoteza in care de cuius "datorita" denuntului calomnios este decapitat prin Arabia Saudita.
Nu exista practica judiciara in acest sens, pentru simplul motiv ca reglementarea este noua (ma refer la 959), insa daca ar fi sa disecam ipoteza asta, trebuie sa distingem dupa cum a fost sau nu a fost pronuntata o hotarare de condamnare impotriva celui impotriva caruia se invoca nedemnitatea in Romania. Astfel, daca exista o hotarare de condamnare pronuntata in A.S., pentru ca aceasta sa-si produca efecte in Romania trebuie recunoscuta in Romania in baza legii privind cooperarea judicara in materie penala si in conformitate cu normele cuprinse in tratatele internationale la care România este parte sau in absenta acestora, pe baza de reciprocitate. Pe de alta parte, daca nu exista o asemenea condamnare, nedemnitatea nu poate interveni decat daca, in anumite situatii, este declarata de catre o instanta civila romana, caz in care se pune problema administrarii probelor cu element de extraneitate, etc. Ca sa rezumam, denuntul calomnios nu poate fi avut in vedere intrucat incadrarea nu mai exista, insa poate fi vorba despre infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, infractiunea de marturie mincinoasa, etc, deci poate fi avuta in vedere o asemenea ipoteza plecand de la ideea ca in actuala reglementare instantele au capatat o libertate mai mare in a administra orice mijloace de proba si a declara sau nu nedemnitatea.