avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum poate fi declarat nedem de mostenire ,un fiu rebel?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum poate fi declarat nedem de mostenire ,un fiu rebel?

...va aduc la cunostiinta ca in anul 1999socrul meu a fost batut de fiul sau mai mic,in asa hal ca i.au fost necesare 19 zile de ingrijir medicale...in urma acestui fapt,socrul l.a actinat penal pe cumnat care s.a ales din partea instantei cu o amenda de 5ooode lei la acea data plus evacuarea din locuinta socrului,unde locuia la acea data...VA ROG SA M.A SFATUITI ,CE AR TREBUIE SA FACA SOCRUL MEU,CA ACEST FIU SA FIE DECLARAT NEDEMN SI DE A NU BENEFICIA IN NICIUN FEL DIN AVEREA SOCRULUI MEU... AVERE MOSTENITA DE SOCRUL MEU,DE LA TATAL SAU,....IN CONDITIILE IN CARE SOCRUL MEU, NU A DOBANDIT NICIUN BUN MOBIL SAU IMOBIL CU DEFUNCTA SOACRA A MEA...VA ADUC LA CUNOSTIINTA CA SOCRUL MEU DORESTE SA NE FACA ACTE MIE SI SOTULUI MEU DE INTRETINERE,DAR IN ASA FEL INCAT ,DUPA MOARTEA SA,CUMNATUL MEU SA NU POATA ATACA ACESTE ACTE SI SA AIBA PARTE LA MOSTENIRE...IN CONDITIILE IN CARE LOVITURILE PRIMITE DE SOCRUL MEU,DE LA EL AU FOST REPETATE CU RANGI SI TOPOARE...SI IN CONDITIILE IN CARE DE 11 ANI CUMNATUL MEU NU SI.A SCHIMBAT ATITUDINEA DESI NUMAI LOCUIESTE CU SOCRUL MEU,TOT IL DISPRETUIESTE...VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNS...
Cel mai recent răspuns: silvia p , utilizator 23:01, 27 Martie 2010
"[b]Nedemnitate succesorala
Sanctiunea legala a decaderii din dreptul de a mosteni, care se aplica persoanei (cu capacitate si vocatie succesorala) vinovata de o fapta grava fata de defunct ori fata de memoria acestuia.

Art.655 Cod Civil prevede trei cazuri de nedemnitate succesorala:

a) atentatul la viata lui defunctului, daca:
- mostenitorul a omorat ori a incercat sa omoare, cu intentie, pe cel care lasa mostenirea (omorul fara voie si lovirea cauzatoare de moarte nu atrag nedemnitatea);
- mostenitorul a fost condamnat penal (ca autor, coautor, complice sau instigator) pentru omor sau tentativa de omor;
- hotararea de condamnare a ramas definitiva.

b) acuzatia capitala calomnioasa impotriva defunctului (constand in denuntul, plangerea sau marturia impotriva lui, pentru o fapta care ar fi putut fi sanctionata cu pedeapsa capitala).

c) nedenuntarea omorului a carui victima a fost defunctul, daca succesibilul a avut cunostinta de omor, nu l-a denuntat (n-a denuntat fapta, nu faptuitorul), iar nedenuntarea nu era legalmente scuzabila. In toate cazurile, nedemnitatea succesoral aopereaza de plib drept, in puterea legii.

Ea poate fi invocata de orice persoana interesata. Instanta nu pronunta, ci constata nedemnitatea.

Efectele nedemnitatii constau in desfiintarea retroactiva a titlului de mostenitor.
"

Daca fapta respectiva nu a fost incadrata ca si tentativa de omor, iar fiul sa fi fost condamnat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, fiul in cauza nu poate fi declarat nedemn si nici dezmostenit.
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2010
Kyandra, moderator
Cel mai sigur este sa va faca contract de V.-C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atribuirea rezervei sotului cand vine in concurs cu un descendent tina2008 tina2008 In ipoteza in care de cuiusul si-a gratificat un copil nedemn, care inainte de redactarea testamentul a savarsit o tentativa de omor impotriva parintelui sau, ... (vezi toată discuția)
Testament olograf hatice_e hatice_e vreau sa stiu daca in instanta imi este recunoscut acest tip de testament ,eu sunt fica din prima casatorie a tatalui meu ,şi de cand acesta este bolnav eu ... (vezi toată discuția)
Unui mostenitor nedemn,i se poate anula contractul de vanzare-cumparare? Tarzan2012 Tarzan2012 Daca mostenitorul isi vinde mostenirea si apoi e declarat nedemn, ce se intampla cu acel contract de vanzare ? Fiilor nedemnului ii va reveni acea ... (vezi toată discuția)