avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unui mostenitor nedemn,i se poate anula contractul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unui mostenitor nedemn,i se poate anula contractul de vanzare-cumparare?

Daca mostenitorul isi vinde mostenirea si apoi e declarat nedemn, ce se intampla cu acel contract de vanzare ?

Fiilor nedemnului ii va reveni acea mostenire?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 10:07, 26 Aprilie 2012
Nedemnitatea reprezinta decaderea unui mostenitor legal din dreptul de a veni la o succesiune, motivata pe o fapta grava savarsita fata de defunct.
Totusi, după comiterea faptei, cel care lasă moştenirea poate să-l gratifice prin testament pe moştenitorul nedemn. Astfel, prin voinţa testatorului, această normă admite înlăturarea sancţiunii legale a nedemnităţii succesorale.
Principalul efect al nedemnitatii succesorale este inlaturarea nedemnului de la mostenire, nedemnul fiind considerat total strain de mostenire, titlul sau de mostenitor desfiintindu-se retroactiv din momentul deschiderii succesiunii, ca si cum n-ar fi avut niciodata chemare la mostenirea lui de cujus fata de care s-a facut vinovat.
In consecinta, contractul de vanzare-cumparare prin care a instrainat mostenirea este nul, iar succesorii acestuia nu mai pot veni prin reprezentare la acea mostenire.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
1) Daca mostenitorul ca fiind copilul defunctului a fost singurul succesor si mostenitor,si apoi a fost gasit ca fiind nedemn,de ce nu i-ar revenii mostenirea fiilor nedemnului care sunt nepotii defunctului? Care ar trebui sa fie succesorii defunctului?
2) se poate anula mostenirea de la decesul defunctului,chiar daca au trecut 5,10,15 ani? Are un termen de limita de ani? Adica daca mostenitorul a facut succesiunea,si dupa un nr de ani a fost gasit ca fiind nedemn de mostenire,se poate anula dreptul de mostenire si dupa un nr de ani 5-10-15 ani?
3) Deci actul de vanzare-cumparare se va declara NUL,asta dupa ce se va dovedi ca cel care a vandut era nedemn de mostenire. Acum cine i-ar despagubi pe noii proprietari cand nedemnul a primit banii si cine stie ce a facut cu banii? Cum se va rezolva situatia intre noii proprietari ca fiind cumparatori,si intre noii mostenitori dupa anularea actului de vanz-cumparare?
Referitor la intrebarile puse pe mesageria privata, va raspund aici, poate mai intereseaza si pe altii.
Astfel, trebuie sa stiti urmatoarele:
1) Referitor la dovada ca tatal dvs. a fost nedemn, conform codului civil, cazuri de nedemnitate sunt prevazute in articolul 655 din Codul civil. Astfel, sunt nedemni de a succede:
- Condamnatul pentru ca a omorat sau a incercat sa omoare pe defunct;
( Infracţiunile trebuie săvârşite cu intenţie directă sau indirectă. Astfel, uciderea din culpa sau lovirile ori vatamarile cauzatoare de moarte nu atrag sanctiunea nedemnitatii intrucat au fost savarsite fara intentie. Mostenitorul trebuie sa fie condamnat printr-o hotarare definitiva).
- Acela care facut o acuzatie capitala calomnioasa impotriva celui care lasa mostenirea;
(deoarece pedeapsa cu moartea a fost inlocuita cu detentiunea pe viata, acest caz de nedemnitate nu isi mai gaseste aplicabilitatea).
- Mostenitorul major care, avand cunostinta de omorul defunctului, nu a denuntat aceasta justitiei.
2) Reprezentarea succesorala reprezinta dreptul unor categorii de mostenitori legali de a veni in gradul si locul antecesorului lor la mostenirea ce i s-ar fi cuvenit acestuia daca ar fi fost in viata la deschiderea succesiunii.
Dar, conform Art. 967 cod civil,
(1) Poate fi reprezentata persoana lipsita de capacitatea de a mosteni, precum si nedemnul, chiar aflat in viata la data deschiderii mostenirii
Am facut referire la articole din vechiul cod civil, deoarece am presupus ca succesiunea s-a dezbatut inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, la 01.10.2011.
Problema mai complicata ar fi sa dovediti nedemnitatea.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atribuirea rezervei sotului cand vine in concurs cu un descendent tina2008 tina2008 In ipoteza in care de cuiusul si-a gratificat un copil nedemn, care inainte de redactarea testamentul a savarsit o tentativa de omor impotriva parintelui sau, ... (vezi toată discuția)
Speta succesiuni alinzi alinzi Cei trei copii a lui M.I. au incercat sa-l omoare pe acesta in anul 1995. In cursul procesului penal C1 a decedat , C2 si C3 fiind condamnati la cate 10 ani de ... (vezi toată discuția)
Certificatul de proprietate pierdut ContSters98035 ContSters98035 Buna ziua! Am si eu o problema pe care as vrea sa o rezolv dar nu stiu de unde sa incep rezolvarea ei. Poate ma puteti ajuta voi. Matusa mea (sora mamei ... (vezi toată discuția)