Buna ziua,
In cazul in care, conform NCC, nu mai exista un caz de nedemnitate care pe VCC exista si ptr care s-a dat o hotarare definitiva deja, insa succesiunea se deschide sub imperiul NCC, se va mai tine cont de cazul de nedemnitate care a existat?
Multumesc
Intradevar, discutiile sunt de amorul dreptului, cu aplicabilitate practica ioc.
Sunt de acord cu Chirica, dar... exista totusi un "dar".
Art. 6 alin 5 NCC
"Dispozitiile legii NOI se aplica [...] faptelor [...] savarsite dupa intrarea sa in vigoare"
Art. 93 din Legea 71/2011 imi spune exact acelasi lucru.
"Prevederile art 958 si 959 (nedemnitatea de drept si nedemnitatea judiciara) se aplica numai faptelor (care atrag nedemnitatea) savarsite dupa intrarea in vigoare a Codului civil".
Daca ma uit pe faptele care atrag nedemnitatea, vad ca este IMPOSIBIL (logic) sa fie savarsita dupa 1.oct 2011 vreuna din faptele care atrag nedemnitatea de drept, daca ...viitorul mort nu era inca viu la 1. oct. 2011.
Spre pilda, nu mai pot sa-l omor dupa 1 oct. pe cel care murise deja pe 30 sept.
La fel si pentru doua dintre cazurile de nedemnitatea juridiciara (lit a si c din art 959).
Spre pilda, pe cel mort la 30 sept. il impiedica oricum tarana din gura sa-si mai scrie testamentul. Eu n-am cum sa-l mai impiedic dupa 1. oct.
Pentru aceste cazuri este de domeniul evidentei ca si decesul (nu numai fapta) trebuie sa se fi produs tot dupa 1. oct. (si n-am cum sa nu fiu de acord cu Chirica).
DAR ... mai exista un caz.
Art 959 lit b "persoana care, cu rea-credinta, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului".
Ei, aici pot. Pot sa distrug pe 1 oct. testamentul celui mort pe 30 sept.
Iar fapta savarsita dupa 1. oct 2011 atrage (potrivit art. 93 din L 71) aplicarea art 959 NCC care incepe asa "poate fi declarata nedemna de a mosteni:..."