avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligatiile angajatorului - desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligatiile angajatorului - desfiintare post

revin cu o intrebare suplimentara postarii contributii individuale in cazul "momentan ... stau acasa", la care inca astept sa primesc vreun raspuns...
Care sunt obligatiile firmei fata de angajat, in cazul in care se desfiinteaza postul?

PS: Sunt angajata de 3 luni, fara perioada de proba, in contractul individual de munca insa nu se specifica acest lucru (si sincer, nu stiu cum am fost incadrata in cartea de munca). Are vreo importanta?
Mi s-a sugerat o "despartire amiabila", ce am de pierdut?

astept raspunsurile voastre,
merci
gaby
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:29, 21 Septembrie 2009
In contractul de munca trebuie specificata locatia unde se desfasoara munca. Daca aceasta se schimba trebuie intocmit un act aditional de schimbare a locului muncii.
1. La Tribunalul pe raza caruia angajatorul isi are sediul.
2. Se poate demonstra existenta punctului de lucru, asa cum ati spus si dvs: martori, chitante, contract inchiriere spatiu, etc. Aceste documente vor putea fi prezentate instantei la cererea dvs.
3. Nu cred ca veti pierde acest proces, daca se ajunge pana acolo. In cazul in care ati pierde procesul si angajatorul solicita in instanta plata cheltuielilor de judecata (implica si onorariul avocatului dovedit cu chitanta), atunci va trebui sa le suportati. Aveti destule dovezi in favoarea dvs si nu cred ca veti pierde.

:hm:
Cred ca instanta competenta este Tribunalul Judetean in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul si nicidecum unde angajatorul are sediu. In acest din urma caz este valabila ceea ce s-a postat numai daca angajatorul are calitate procesuala aciva, adica este reclamant.
revin ....
s-au dat pe brazda .... in sensul ca ma concediaza pe motiv ca se desfiinteaza postul. =D>
Am primit instiintarea:
"prin prezenta ........ datorita restrangerii act firmei, se desfiinteaza postul pe care sunteti incadrata, iar obligatiile contractuale du Dvs inceteaza cu 01.01.09. Preavizul incepe in data de 02.12 si dureaza 20 zile lucratoare"
Nu e specificat (nici nu trebuie, cred, pe instiintare) ca CIM inceteaza cu art.65, si obligatiile lor la plata salariului pe dec + compensatoriu. Incadrarea in art. 65 va aparea pe decizia de incetare CIM de la sf lunii decembrie, si daca nu apare explicit scris pe ea, voi face cerere pt acordarea sal. compensatoriu, nu?
asadar semnez de primire, trimit, si imi fac perioada de preaviz, cateva zile la 8 ore, + cele 3 zile de CO cat mai am dreptul, pana la cumulul echivalentului a 20 zile x 4 ore/zi (prefer asa, decat 4 ore/zi timp de 20 de zile)? .... Cu somajul cum se face? Ei ma trec in somaj sau trebuie eu sa deschid dosarul?

merci
gaby
Ar fi fost mai bine daca era trecuta pe instiintare acordarea salariului compensatoriu.
Faceti o cerere de acordarea acestui salariu compensatoriu ca sa fiti asigurata. Cererea in dublu exemplat cu numar de intrare si semnatura directorului.
Nu este neaparata nevoie ca pe instiintare sa fie trecut articolul pentru ca se subintelege.
In perioada preavizului conform CCCMUN pe anii 2007-2010 art 74 (3) aveti dreptul de absenta 4 ore/zi si sa fiti platita pentru 8 ore/zi.
In aceasta perioada va puteti efectua si concediul restant sau va fi compensat in bani.
Pentru obtinerea indemnizatiei de somaj mergeti la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca si va va da un formular de avederinta pe care angajatorul are obligatia sa il completeze. Dupa completarea adeverintei si eliberarea cartii de munca, acestea vor fi depuse la agentie in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj.
Dosarul pentru somaj il veti intocmi si depune personal.
Acesta trebuie sa contina:
*copii acte de identitate : CI, certif. Nastere, certificat casatorie.
*copii acte se studii
*adeverinta de la medicul de familie cu precizarea " apt de munca"
*adeverinta de la fisc ca nu aveti alte venituri.
*copia cartii de munca
*adeverinta tip eliberata de societate cu stagiul de cotizare pentru ultimele 12 luni lucrate. Daca ati lucrat la mai multe societati adeverinta trebuie luata de la toate societatii la care ati lucrat in ultimele 12 luni anterioare datei la care este inchisa C.M.
******** dosarul trebuie depus in termen de 30 zile de la data incetarii CIM pentru a beneficia de somaj de la data incetarii.

Alte discuții în legătură

Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Somaj anca33a anca33a Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca este valabil sa se primeasca minim un salariu compensatoriu daca sau facut concedieri colective,si daca este ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala cu art.65 alin (1) coroborat cu art.73 din codul muncii antoheionel antoheionel Sunt inginer de industria lemnului din anul 2004. Ieri am primit o notificare din partea conducerii firmei ca sunt concediat cu art. 65 alin (1) coroborat cu ... (vezi toată discuția)