avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligatiile angajatorului - desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligatiile angajatorului - desfiintare post

revin cu o intrebare suplimentara postarii contributii individuale in cazul "momentan ... stau acasa", la care inca astept sa primesc vreun raspuns...
Care sunt obligatiile firmei fata de angajat, in cazul in care se desfiinteaza postul?

PS: Sunt angajata de 3 luni, fara perioada de proba, in contractul individual de munca insa nu se specifica acest lucru (si sincer, nu stiu cum am fost incadrata in cartea de munca). Are vreo importanta?
Mi s-a sugerat o "despartire amiabila", ce am de pierdut?

astept raspunsurile voastre,
merci
gaby
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:29, 21 Septembrie 2009
buna ,sunt noua pe forum..de curand firma la care lucram ne-a desfintat posturile atat mie cat si colegilor mei problema e ca nu avem un an de zile in contract ci doar 9 luni ,pentru ca 4 luni am stat fara contract nu au vrut sa ne faca ....intrebarea mea este putem intra in somaj daca ni sau desfintat locurile de munca??? pentru ca salarii compensatori nu primim. Astept un raspuns , o zi buna !
1. Daca ati fost concediati prin desfiintarea posturilor angajatorul trebuie sa respecte prevederile Contractului colectiv de munca la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010:

ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Deci este obligat sa va dea cel putin un salariu compensator.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator).
Poate ati mai lucrat inainte in alta parte si se comleteaza cele 12 luni din ultimele 24 de luni.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Somaj anca33a anca33a Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca este valabil sa se primeasca minim un salariu compensatoriu daca sau facut concedieri colective,si daca este ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala cu art.65 alin (1) coroborat cu art.73 din codul muncii antoheionel antoheionel Sunt inginer de industria lemnului din anul 2004. Ieri am primit o notificare din partea conducerii firmei ca sunt concediat cu art. 65 alin (1) coroborat cu ... (vezi toată discuția)