avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare definitiva si irevocabila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare definitiva si irevocabila

Buna,
In urma divortului pronuntat in decembrie 2011, intelesesem ca hotararea judecatoreasca va fi trimisa prin posta la adresa de domiciliu. Intre timp, am plecat din tara si de curand am aflat ca se poate intra in posesia hotararii doar dupa solicitarea in scris a acesteia Judcatoriei unde s-a pronuntat divortul.

As vrea sa stiu: este un termen limita in care trebuie sa faci aceasta solicitare? Iar schimbarea actelor depinde de data pronuntarii hotararii, sau doar de data in care intru in posesia hotararii definitive? Din cate am inteles, schimbarea cartii de identitate trebuie facuta in termen de 15 zile de la data primirii hotararii definitive si irevocabile. Sa inteleg ca nu depinde deloc de data la care aceasta hotarare a fost pronuntata (decembrie 2011)?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:08, 11 Martie 2012
Hotararea de divort se comunica la domiciliul partilor dupa redactare.
Termenul de redactare este de 30 de zile de la pronuntarea acesteia, iar dupa redactare se comunica partilor.
De la data comunicarii curge termenul de apel de 30 zile, iar daca nici una dintre parti nu formuleaza apel in acest interval, atunci dupa expirarea termenului hotararea ramane definitiva si irevocabila.
Dupa acest moment puteti formula o cerere de legalizarea a hotararii cu mentiunea " definitiva si irevocabila".
Pentru legalizare aveti nevoie de :
-cerere adresata presedintelui instantei,
-taxa de timbru de 2.00 lei,
-timbru jud. de 0,15 lei,
-hotararea a carei legalizare se solicita.
Daca hotararea nu a fost comunicata pana acum la domiciliul dvs.,se poate formula o cerere adresata presedintelui instantei pentru urgentarea redactarii.
Sunteti obligata sa va schimbati numele in 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii de divort ( deci nu a pronuntarii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort imo imo Dupa cite zile trimit de obicei dupa terminarea divortului deciziile sau sentinta judecatoreasca? Nu stiu cum se zice corect la hartia ,dovada cu care pot ... (vezi toată discuția)
Divort prin acord ad2010 ad2010 sunt in somaj si nu-mi permit un avocat.vreau sa va rog sa-mi dat un sfat.ce tb sa fac cand primesc hotararea de divort acasa?vreau sa-mi schimb cat mai rapid ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera hotararea de divort de la tribunalul din cornetu-ilfov? safta ioana safta ioana In anul 2009 luna mai ,am terminat divortul cu fostul sot ,o luna mai tarziu am primit acasa hotararea de divort definitiva si irevocabila.In aceea hotarare ... (vezi toată discuția)