Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema legata de un credit bancar.
Am pe cineva care a luat un credit bancar in anul 2008 pt o locuinta. Pentru creditul respectiv a girat cu locuita. in momentul de fata nu mai poate plati ratele bancare si a solicitat o reesalonare a creditului dar banca nu ia aprobat-o. Penalitati care sunt prevazute in contract, sunt foarte mari, 1% / zi la valoarea totala a creditului si nu a ratelor scadente, mentionez ca pana acum nu a avut nici o intarziere la plata. Intrebarea mea este daca nu cumva aceasta clauza este abuziva, exista o lege unde scrie ca penalitatile se aplica la termenul scadent si nu la creditul contractat?
Stiu ca in 2008 era in vigoare legea 469/2002 care mentiona ca penalitati se aplica la scadenta. Se poate tine cont de legea care era in vigoare la momentul respectiv si sa ceara bancii o renegociere ca fiind un abuz aceste penalitati?
Ce poate persoana in cauza sa faca in sensul de a i acorda o reesalonare sau o renegociere a penalitati? Am auzit pe la tv ca bancile sunt obligate la acordarea reesalonarilor, ce putem face sa dovedim ca banca face un abuz , ce ne sfatuiti sa facem pt a nu pierde casa? va multumim
tot ce se percepe se face in conformitate cu prevederile contractului incheiat si agreat de parti.
cand a intrat in vigoare ordonanta 50/2010 nu a semnat vreun act aditional ?
trebuie sa citeasca foarte bine contractul in ceea ce privesc penalitatile.
Nu , nu a semnat nici un act aditional. Ce ne sfatuiti sa facem acum?
In ce priveste penalitati scrie ca daca nu plateste rata la scadenta, va plati penalitati de intarziere de 1%/zi din valoare creditul contractat.
In ce priveste ord 50/ 2010 la care faceti referire, incheierea unui act aditional, cu ce ne-ar fi putut ajuta in momentul de fata?
pai toate clauzele " abuzive" au fost scoase ori macar le-a fost schimbata forma.
eu m-am certat cu ei 6 luni pe ordonanta 50 iar in final m-au chemat sa semnam in conditiile pe care le consideram acceptabilepentru ambele parti.
am scapat de vreo 300 lei pe luna. mergeti la banca si explicati-le despre ordonanta 50 si ceea ce prevede in legatura cu penalitatile de intarziere.
cred ca se poate ajunge la o intelegere.
e posibil sa fi fost contactat prin sms cum au facut unele banci si daca nu v-ati dus sa discutati au considerat acceptare tacita a tuturor conditiilor.
pana nu mergeti la banca nu puteti sti in ce ape va scaldati.
In plus, verificati daca undeva in ianuarie 2011 nu v-a fost trimisa o notificare in care sunteti anuntati ca nu vi se aplica prevederile og 50/2010.
V-as recomanda sa faceti o actiune ptr constatarea ca abuziva a acestei clauze, daca banca nu renunta la ea. problema e ca daca nu platiti o anumita perioada, banca poate declara intregul credit scadent anticipat si oricum vi se aplica penalitatile la toata suma .
majoritatea bancilor renunta la dobanzi cand se trece la executare, oricum sunt sanse mici sa recuperez chiar si doar principalul creditului.