avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Reduceri fianciare in momentul facturarii bunului
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Reduceri fianciare in momentul facturarii bunului

Buna ziua,
ce inregistrari in contabilitatea furnizorului avem pentru urmatoarea situatie?
Pe factura pentru bunul respectiv trecem si reducerea financiara:
Bunuri livrate: 1.000 ron
Reducere financiara 5%

Va multmesc!
Cel mai recent răspuns: RobertR , utilizator 19:52, 15 Martie 2012
Buna dimineata,

Sunteti sigura ca sunt reduceri financiare? Va intreb ptr ca foarte multa lume confunda reducerile comerciale cu cele financiare.

Astfel, conf ordin 3055 "Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.". Acelasi lucru il facem si in momentul livrarii de produse sau servicii.

Daca vorbim de reduceri financiare, acestea sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.

Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").

Buna dimineata,

Daca este vorba de reducere financiara Inregistrarea contabila este:

411 = 707 1000 lei
411 = 4427 240 lei
667 = 411 50 lei
4427 = 411 12 lei
Gabrielle Monique a scris:

Buna dimineata,

Daca este vorba de reducere financiara Inregistrarea contabila este:

411 = 707 1000 lei
411 = 4427 240 lei
667 = 411 50 lei
4427 = 411 12 lei

Multumesc pentru raspuns!
Ceea ce nu stiam eu era daca in cazul in care reducerea financiara este acordata in momentul facurarii bunurilor se mai calculeaza TVA-ul la acea reducere, cu alte cuvinte nu eram sigur daca se procedeaza asa:
411 = 707 1000 lei
411 = 4427 240 lei
667 = 411 50 lei
4427 = 411 12 lei

SI NU ASA

411 = 707 1000 lei
411 = 4427 240 lei
667 = 411 50 lei

Acum o intrebare care cu siguranta poate fi o provocare pt dumneavoastra:
In declaratia 392A la rubrica "Livrari de bunuri si prestari de servicii" iau in considerare si reducerile financiare?
Mai concret pentru cazul de mai sus avem:
D392: "Cifra de afaceri": 1000 lei
D392: "Livrari de bunuri si prestari de servicii": La valoare avem 1000-50=950 lei iar la TVA avem 240-12=228 lei

Este corect?

In modul de completare al declarartiei 392A se specifica:
Rândul 1 – Coloana “Valoare” se completează cu baza de impozitare înscrisă
în “Jurnalul pentru vânzări”, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii
efectuate către persoanele înregistrate în scopuri de TVA.
Rândul 1 – Coloana “TVA” se completează cu valoarea TVA înscrisă în
“Jurnalul pentru vânzări”, pentru livrările de bunuri, prestările de servicii efectuate
către persoanele înregistrate în scopuri de TVA.

Luand in considerare specificatiilede mai sus si coroborand cu faptul ca reducerile financiare se regasesc(sunt incluse) in juranlul pentru vanzari, eu consider ca este corect.

Va rog sa ma corectati daca ma insel.
Va multumesc!
Buna dimineata,

Sigur ca da, asa este corect sa intocmiti declaratia 392A.. Din totalul livrarilor anuale , reducerile financiare se scad.
Multumesc mult pentru raspuns!
Penalizarile pe care le emit clientilor se includ in declaratia 392A la rubrica "Livrari de bunuri si prestari de servicii"? Cu alte cuvinte acestea se aduna la livrari sau nu se iau in considerare deloc?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare discount teo.madalina teo.madalina Cum inregistrez discountul acordat de furnizori în Baza facturii ? (pe factura apare cu semnul minus , discount ) (vezi toată discuția)
Bon fiscal cu discount b_mihaela b_mihaela buna ziua . am nevoie de ajutor:cum inregistrez in contabilitate, ca furnizor,un bon fiscal care are inregistrat si reducere?am inteles ca nu se mai ... (vezi toată discuția)
Noile conturi 609 si 709? Annamaria Bajko Annamaria Bajko Buna seara! Am o intrebare in legatura cu conturile 609 si 709.Aceste conturi functioneaza invers fata de 667 si 767???Pana acuma sconturile acordate am ... (vezi toată discuția)